Vejret er perfekt til lungebetændelse - sådan undgår du, at det sker

Lungebetændelse er en af de hyppigste dødsårsager ved kalve.

Af Marie Sofie Futtrup, KvægXperten

Efterår er lig med ustadigt vejr, store temperaturforskelle samt høj luftfugtighed. Det øger risikoen for træk og lungebetændelse hos kalvene!

Hvis kalvene rammes af lungebetændelse, kan det gå ud over den senere mælkeydelse. Derudover er sygdommen en af de hyppigste dødsårsager ved kalve.

Hvordan forbygger vi?

Lungebetændelse er en luftbåren smitte, som går fra dyr til dyr. Det betyder, at jo flere dyr der går sammen, jo større er smittetrykket - Derfor sænk smittetrykket, eller fjern den syge kalv hurtigt hvis den går i en større flok.

Brug god tid på at passe kalvene, på den måde har du tid til at observere dyrene grundigt. – Jo hurtigere du fanger kalven, jo bedre!

Ved smitte fra dyr til dyr er hygiejnen alfa-omega. Tjek, at rutinerne er i orden og stram op! Det har stor betydning for dyret fremadrettet.

Kalve, der ligger varmt og lunt, er ikke så udsatte for træk. Derfor er det en god ide at strø mere eller oftere samt sikre, at kalve i hytter, får jakke på, hvis der er risiko for træk.

Læs mere i Magasinet Kvæg, der udkommer på tirsdag.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.