Af Anja Guldbjerg Hjortkjær, kvægrådgiver, Vestjysk
Lige nu fyldes lagre på gård og foderstof med nyt korn. Det kræver rettidig omhu at fodre med nyt korn.
Nyhøstet korn er nemlig stadig ’levende’, da den enzymatiske proces ikke er afsluttet endnu. Der dannes blandt andet frie radikaler, som forbruger de naturlige antioxidanter i foderet og derved skabes risiko for svækkelse af dyrenes immunforsvar.
For optimalt foderskift anbefales en glidende overgang fra gammelt til nyt korn over tre til fire uger. Der kan også gives et ekstra tilskud af E-vitamin i overgangsperioden for at booste køer og kalves immunforsvar.
Vær desuden opmærksom på, hvad der er i dine blandinger fra foderstoffen. Især hvis du får stivelsesholdige blandinger eller præmix. Her vil det også være ønskeligt at blande nyt og gammelt korn, hvis muligt.
Vi opfordrer ligeledes til at få taget en analyse af kornet inden opfodring. Indholdet af både protein, energi og tørstof kan variere betydeligt. Rettidig omhu giver øget bundlinje.
Relaterede artikler
Kommentarer