Verdens værste ukrudt invaderer majsmarker

Ukrudtsarten hanespore spreder sig voldsomt i egne, hvor der er dyrket meget majs gennem årene, og nu frygter man, at der vil opstå resistens mod ukrudtsmidler.

Græsarten hanespore kaldes ikke uden grund verdens værste ukrudt, og derfor er den en udfodring, som grovfoderproducenter bør interessere sig for.

På grovfoderekskursionen fik landskonsulent Poul Henning Petersen, Seges, deltagerne til at spidse øre, da han fremviste pletter med hanespore og fortalte, hvor voldsomt arten har udviklet sig i de senere år, især i det syd- og sydvestjyske hvor der dyrkes meget majs.

"Den opformeres meget hurtigt, og det bliver kun værre år for år, lyder meldingerne fra konsulenter og maskinstationer", siger han.

Problemet er værst, når man dyrker majs efter majs. Næste problem er, at rigtig mange undtagelsesbrug er pisket til at have efterafgrøder efter majs, altså andre græsser, som vanskeliggør bekæmpelse af hanespore.

"Det bedste middel er sædskifte", siger Poul Henning Petersen.

I en flerårig græsmark, hvor det tages slæt, når hanespore ikke at sætte frø. I vårbyg og vinterhvede vil man kunne bekæmpe hanespore med flyvehavremidler.

Hvis man er nødt til at have majs efter majs og efterafgrøder, må man bekæmpe så godt man kan. Arten spirer frem over en lang periode, og derfor må man sprøjte flere gange.

"Det bedste, vi kan gøre, vil typisk være at bruge MaisTer to gange med 50 gram hver gang. Så påvirker det heller ikke de efterafgrøder, vi sår senere. Der kan være lidt jordvirkning og hæmning af efterafgrøde, hvis der ikke går 4-5 dage fra udlægget er sået", siger han.

Tocalis og Starship har også rimeligt god effekt. Poul Henning Petersen anbefaler en høj dosis i 1. sprøjtning, så der sker en god bekæmpelse af 1. hold, som vil kunne nå at sætte flest frø. Man kan gemme en mængde til 3. sprøjtning, som kunne være en pletsprøjtning.

Ud over de kemiske metoder peger han på forebyggelse.

"Maskinstationer siger, at når de har høstet en inficeret mark, kan der ligge en bunke frø af hanespore på snitteren. Så er det vigtigt at gøre maskinerne rene, så man ikke tager frøene med videre", siger han.

Læs mere i Magasinet Kvæg, der udkommer 13. juli.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.