VFL: Hold fyrværkeri væk fra kvæggårde

Ikke kun for hunde og katte kan nytårsaften være en prøvelse. Også i kvægstaldene på gårdene er der frygt, når det brager løs. Det giver risiko for skader på både dyr og mennesker.

Man bør helt lade være med at bruge fyrværkeri i nærheden af gårde med køer.

Sådan lyder opfordringen fra specialkonsulent og dyrlæge Peter Raundal fra Videncentret for Landbrug.

Peter Raundal er ekspert i dyrevelfærd hos kvæg.

"Køer er temmelig sarte dyr, der let lader sig påvirke af lyde, som de ikke kan lokalisere. Samtidigt er køer udprægede flokdyr. Det betyder, at hvis en enkelt ko bliver bange og panikslagen, så kan det meget nemt sprede sig til hele flokken, der måske begynder at løbe rundt i stalden. Det giver stor risiko for, at køerne kommer til skade, og det samme gælder for de medarbejdere, der skal prøve at berolige dyrene," fortæller Peter Raundal.

Giver mindre mælk

Selv når roen sænker sig betyder det ikke nødvendigvis harmoni i besætningen.

"Der er eksempler på, at dyrene er mere urolige og frygtsomme længe efter nytårsaften. Det tyder på, at oplevelsen sætter sig dybt. Og for landmændene er det selvfølgelig både farligere og mindre tilfredsstillende at arbejde med en urolig besætning," siger Peter Raundal.

Udover dyrenes velbefindende kan landmanden også tænke på sin mælkeproduktion, når han går et stykke væk fra stalden for at fyre sit krudt af. Chokerede køer giver nemlig ikke så meget mælk som normalt.

"Køer, der bliver stressede, giver mindre mælk i den følgende tid. Der er nok tale om et fald på op til 10 procent i et par dage, hvorefter de vil være tilbage til den vanlige standard," siger Peter Raundal.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.