Vi kan gøre bedriften klimaneutral – men ikke mælken

Det vil næppe vise sig muligt at gøre koen klimaneutral. Derfor kan der allerede nu være god ræson i at markedsføre bedrifterne og ikke mælken som værende på vej til at blive klimaneutrale, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Klimaneutralitet er kimen til mange diskussioner i og omkring landbruget. På det seneste har Arla pustet nyt ilt i diskussionen med lanceringen af den økologiske drikkemælk som 100 procent klimaneutral. Øko-mælkens fortrin på klimapunktet er nået, fordi Arla køber klimakreditter ude i verden.

Arla skal have ros for at gribe fat i dagsordenen med argumentet om, at mælkeproduktionen i sin helhed er nødt til at finde klimakompenserende tiltag, for den fysiske ko kan for nuværende ikke gøres klimaneutral. Den rummer masser af mere eller mindre kompleks biologi, hvor vi ikke kan styre alle processer.

Forskere finder håb ved forskellige syntetiske stoffer, som kan reducere metanproduktionen i varierende grad. Det er positivt, men helt ned på nul, kommer vi næppe.

Fokus på bedriften

Derfor er det helt på sin plads, når Arla blandt andet anført af CSR-chef Hanne Søndergaard peger på, at det er nødvendigt med andre tiltag for at hver enkelt andelshavers bedrift på sigt kan blive klimaneutral.

Hvis ellers der kan opnås fælles fodslag om en akkrediteringsmodel på europæisk eller verdensplan, så vil det klart være at foretrække, at andelshavernes enkelte fortrin kan spille ind på plus-listen over klimatiltag. Heri ligger eksempelvis vindmøller, levering til biogas, solceller, udtagning af lavbundsjorde, skov osv.

Overfor forbrugerne bliver historien kun lettere at fortælle, hvis kompensationerne er fundet på matriklen fremfor i en sydafrikansk regnskov. Men man skal selvfølgelig starte et sted, og de hjemlige tiltag skal kunne godskrives, før de tæller med.

Inden Arla og andre fødevareproducenter bevæger sig videre ud af klimavejen er det måske værd at overveje, om fokus skal flyttes fra mælken, kødet osv. over til fødevareproducenten.

Det kan klinge hult – og give unødvendige hug fra meningsdannere omkring erhvervet, hvis man fastholder at ville sælge en liter mælk som værende klimaneutral. Anderledes reelt er det at sige, at eksempelvis alle Arlas økologiske mælkeproducenter nu er klimaneutrale.

Så kan man godt kalde det greenwashing, men hvis mælkeproducenterne vil være klimaneutrale, må vi allerede nu slå fast, at producenterne godt kan blive klimaneutrale. Men mælken kan ikke.

Hvad tænker du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.