Vi skal være stolte af de nye forsøgsstalde til kvæg

De nye forsøgsstalde ved AU Foulum er et særdeles godt udgangspunkt for fremtidens kvægforskning, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Jeg havde i sidste uge fornøjelsen at deltage i åbent-hus arrangementet på AU Foulum, hvor universitet fremviste de nye forsøgsstalde til kvæg.

Det var en fed oplevelse at få lov at se, hvor kvægforskningen foregår, og jeg er ikke i tvivl om, at de nye rammer lover godt for fremtiden.

Tag eksempelvis den 'store' forsøgsstald, hvor 96 køer kan deles i otte hold, som kan fodres med otte forskellige rationer, hvis forsøget kræver det. Køernes metanproduktion kan måles i automater og man kan registrere halvdelen af køernes vandforbrug. Dermed får forskerne god mulighed for at belyse direkte effekter og sideeffekter af en given fodringspraksis. Hertil kommer, at køernes mælk i malkestalden kan ledes bort i tre strenge, hvis man ønsker at analysere nærmere på de hvide dråber.

En anden stald, som betagede mig, er den fleksible stald, hvor stort set alt kan lade sig gøre. Utallige bøsninger i gulvet giver mulighed for mange indretninger og dermed afprøvninger af især kalveopstaldning og kalvepasning. Stalden er indtil videre blandt andet blevet brugt til forsøg om ko-kalv-opstaldning og adfærd.

rigtige køer

Endelig er der afsnittet med metankamre, hvor køernes metanproduktion kan måles og undersøges. Allerede nu er der afprøvet flere fodermidlers effekt på metanproduktionen, og vi ser ind i en fremtid, hvor der kun vil blive gransket mere i, hvordan man reducerer køernes aftryk på klimaet.

Her drister jeg mig til at fremhæve, at forsøgene altså laves på rigtige køer af kød og blod. Når vi fra tid til anden får meldinger fra udlandet om undersøgelser og produkter, der kan reducere metan, så er forsøgsresultaterne af og til frembragt i laboratorier eller under intermistiske forhold under åben himmel. Til sidstnævnte kan man derfor sagtens indlægge lidt skepsis i forhold til, hvad det reelt er, man har målt.

Laboratorieforsøg med vomvæsker er bestemt ikke at fornægte, men de fleste forskere vil gerne krone arbejdet med et forsøg på rigtige køer.

Bundlinjen er, at vi med de nye forsøgsstalde har fået et fremtidssikret udgangspunkt for kvægforskning i Danmark. Jeg glæder mig til at følge faciliteterne, forsøgene og forskerne.

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.