Vi udfordrer de økologiske køer på græs

At få foder på stald og afgræsning til at spille sammen er en kunst.

Af Erik Andersen, direktør og kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Den nuværende situation med meget høje priser på tilskudsfoder og den varierende råvaresammensætning gør, at vi udfordrer køerne i forbindelse med afgræsning, så meget vi tør. Det er specielt her i første halvdel af afgræsningsperioden vi udnytter det gode græs maksimalt i fodringen.

At få foder på stald og afgræsning til at spille sammen er en kunst. Det er unægtelig nemmere at aflæse på sin fuldfodervogn om køerne nu har ædt det, de skulle, mere eller mindre. Men hvad,de æder på græsmarken, kan ikke aflæsses på displayet. 

I praksis kan man sige køerne laver et foderskift dagligt, og det skal være så lidt mærkbart som muligt. Der skal være den optimale synergi mellem græsset og foderet på stald, det skal kunne ”hjælpe” hinanden. 

 

Nogle nærringstofforskelle mellem stald foder og afgræsningsgræs:

Næringstof

Afgræsningsgræs

Staldration

Protein, g/kg ts

180 – 240

143

Stivelse, g/kg ts

10

220

Sukker, g/kg ts

60-200

50

AAT 20 kg ts, g/kg ts

90-96

87

PBV 20 kg ts, g/kg ts

10-80

8

NDF, g/kg ts

360-400

320

Som det fremgår, er der væsentlige forskelle på protein, sukker og stivelse, mellem staldfoderet og afgræsningsgræsset.  Det næste er så, at kløvergræssets indhold varierer rigtig meget igennem sommeren. 
Det kan se meget enkelt ud på papiret, når der regnes gennemsnit på hele fodringen, men koen oplever i realiteten et foderskift fra afgræsning til stald og omvendt. At få en så forskellig sammensætning til at spille sammen er en udfordring for koen og stiller store krav til management. 

En vom, der fungerer godt, kan klare meget selv. En bakterieflora, der fungerer og holdes ved lige af en så konstant tilførsel af energi som muligt, er en forudsætning for, at koen kan klare nogle af de udsving, der er i græsset hen over sæsonen. Jo mere forskel, der er mellem det som tildeles på stald, energi og nærringstoffer, jo mere udfordrende for koen. 

Her til en start på afgræsning er vi begunstiget af kløvergræs med højt energiindhold, svingende protein og mange fordøjelige cellevægge. Da priserne på tilskudsfoder mange steder er rigtigt høje, stiller vi rigtigt store krav til koen her først på sæsonen, hvor energiindholdet i græsset er højt. En god dagafgræsning i maj starter måske med 6 kilo tørstof i tilskudsfoder på stald. En forsigtig tommelfingerregel er tilskudsfoderet bør stige med 1 kilo pr. måned fra senest medio juni. 

Vommen skal virkelig fungere optimalt, for den skal kunne udligne de forskelle, der nu engang er. Vi lægger os i underkanten af protein i staldrationen de fleste steder, og det stiller krav til vurdering af aktuelt proteinindhold i kløvergræsset. Jo mere staldrationen kan tilpasses kløvergræsset, jo nemmere for koen, men forskelle vil der være og nogle fodringer er de store. Kig på koen, gødningen og mælketankens indhold. Tøv ikke med og reagere, hvis du ikke syntes, det fungerer og mælken falder.  
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.