Video: Bedre kvalitet af mælk kan betale nye robotter

Thomas Poulsen fik nye malkerobotter og sparer strøm og vand. Samtidig er mælkekvaliteten steget så meget, at det næsten kan betale robotterne.

Nattesøvn, nattesøvn, nattesøvn. Thomas Poulsen og han kone Lin Röpke var på nippet til at opgive livet som mælkeproducenter på Ågården ved Mern, fordi de aldrig fik sovet.

»Vi havde næsten 300 alarmer på 30 dage med de 11 år gamle malkerobotter og brugte næsten et helt årsværk på at passe alarmer«, siger Thomas Poulsen, der i februar fik 6 nye Lely Astronaut A5-robotter.

Det var hårdt for familien og for køerne før, og det var en hæmsko for ydelsen, der ligger på 10.000 kg EKM pr. årsko. Nu oplever de nattesøvn, og han føler sig som et helt andet menneske.

Dyr service

Thomas Poulsen, 31, overtog kvægbruget efter sin far i 2017. Som ung, nyetableret kan det godt være svært at få rum til at investere, men de nye robotter giver bedre afkast.

»Vi har jo brugt en 400.000-500.000 kr. om året til service på de gamle, og de nye robotter har givet et kvalitetsløft«, siger han.

Både kimtallet og celletallet er faldet med 100.000. Det har givet sig udslag i afregningen, hvor han har fået maks.-tillæg for kvaliteten. De to måneder, der er gået, har de nærmet sig 90.000 kr. i plus for mælkekvaliteten, sammenlignet med før.

»Hvis det holder, kan det næsten betale de nye robotter«, siger han.

Megen viden

De nye robotter måler celletal, så det er hurtigt at følge op på eventuelle udsving. Desuden måler den kg mælk, temperatur, fedt og protein.

»Det er lige før, vi ikke har brug for ydelseskontrol længere«, siger Thomas Poulsen.

Desuden måler har de systemer, der måler drøvtygning, aktivitet og tyggetid.

»De otte parametre gør, at vi ved meget mere om køerne«, siger han.

Efter skiftet til nye robotter, hvor der er kommet mere ro over flokken, er drægtighedsprocenten steget til 45 og insemineringsprocenten er 75.

Fast udgift

En anden fordel for et ungt landmandspar er, at de nu kender deres udgifter til robotter.

»Vi leaser dem og har en fast serviceaftale, der ikke ændrer sig over de 10 år, så vi ved, hvad vi skal betale«.

Malkerobotter er også bedre end for 11 år siden, da hans far fik de gamle fra DeLaval.

De sparer 2,5 kubikmeter vand om dagen på vask og har næsten halveret strømforbruget.

»Vi sparer 100.000 kr. på strøm om året, og det er noget mere, end vi havde regnet med«, siger han.

Bedre sundhed

Det var dog ikke kun økonomi og nattesøvn, der fik dem til at skifte malkerobotter.

»Vi er gået meget op i sundhed, og den frie kotrafik tiltalte os meget ved de her robotter, for de svage køer får lov at komme til nu«, siger han.

Robotterne står ude hos køerne, og koen står i holdet samtidig med, at den bliver malket, og køerne kommer nemt ind og ud af robotterne.

»Der er aldrig køer, der står fast og ikke gider gå ud igen«, understreger han.

Se videoen her

Faktaboks

Forberedelse

  • Inden Lin og Thomas Poulsen besluttede sig for malkerobotterne fra Lely, overvejede de en ny malkestald i stedet. »Det var vi overbevist om, at vi skulle, men vi regnede på det, og det ville rende op i timer. Så skulle vi til at have udenlandske medarbejdere, hvor vi i dag kun har danske«, siger han. Derefter tog de med flere firmaer rundt og så på malkerobotter hos andre landmænd, før de besluttede sig endeligt. »Vi er meget glade for vores valg. Nu passer vi køer, ikke malkerobotter«, smiler Thomas Poulsen.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.