Video: Det er helt vildt – fem forskellige arter passer naturen

Martin Sandager blev fanget af mosens dragende hængesæk. Med fem forskellige dyrearter bliver alle huller og hjørner af mosen passet året rundt til glæde for naturen.

Martin Sandager, der har Kragelund Mose kan hurtigt få talt sig varm, når han fortæller om de dyr han har sat til at passe naturen. Hele fem forskellige arter er er tale om: Exmoore ponyer, vandbøfler, geder, kvæg og ungarske uldgrise. Til sammen sikrer de, at Kragelund Mose holdes lysåben med mulighed for, at sjældne planter, insekter og fugle får fodfæste. De giver en bedre pasning af naturen, end hvis han overlod det til en af arterne, mener han.

Kragelund Mose er en hedemose, hvor der tidligere blev gravet tørv. Siden fik den lov at ligge, og store dele groede til. Sjældne arter var i fare for at forsvinde helt.

- Efter at vi gik i gang med afgræsning, har naturen fået det enormt godt, siger Martin Sandager. 
For eksempel er Otteradet ulvefod, klokke ensian, den kødædende rundbladet soldug og sommerfuglen mose randøje i fremgang. 

Glæde

Det er en personlig glæde for ham, når han ser den rødryggede tornskade, havørn, fiskeørn og rød glente, eller når traner trompeterer ind over arealet. 

- Så er det tegn på, at vi gør noget rigtigt, siger han. 

Han kommer hver dag for at tilse dyrene. Det er et lovkrav, når det gælder heste, og så 
holder han også øje med vandbøfler, Dexter- og Galloway-kvæg, geder og grise.

- Hestene er faktisk dem, som bedst kan klare sig uden opsyn, men sådan er reglerne nu, indskyder han. 

De forskellige dyr har forskellige funktioner på arealet, fordi de græsser på forskellig måde.
Uldgrisene går nærmest konstant med snuden i jorden og roder den op. Sort jord kommer til syne, og det giver mulighed for fremspiring af små urter, der ikke kunne klare sig, da mosen var ved at gro til i krat og høje siv og græs. 

Helårsgræsning

Dyrene går der året rundt. Tilskudsfodring sker så lidt som muligt, for dyrene skal hellere holde vegetationen nede. 

- Hestene ænser ikke foderhækken. De er virkelig effektive til at rydde op i vegetationen, forklarer han. 

Da det er en mose, er der store arealer, der er våde. Der-for tænkte Martin Sandager, at han skulle have nogle vandbøfler. 

- De andre dyr går ikke der ud, hvor der er for vådt. Det gør vandbøflerne, og der er der også vegetation, vi gerne vil have græsset ned. De er højbenede og ikke så tunge og kan sprede klovene ud, så de kan komme frem, hvor andre dyr ville sidde fast, siger han. 

Læs mere om Kragelund Mose i Magasinet Kødkvæg, der udkommer 31. januar 2023

Se videoen her

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.