Video: Droppede ministerpost og fik kødkvæg

Mental sundhed: Hvis de har haft så meget som et lille stykke jord i Christian Friis Bachs familie, har de haft køer. Han købte de første galloway, da han stoppede som udviklingsminister.

Beroligende og berigende. Det er de ord, der falder Christian Friis Bach først på sinde, mens han spankulerer ned mod engene, hvor dyrene går, når man spørger, hvorfor han har køer. Galloway-køerne pynter også med deres hvide mavebælter på landskabet, som de gør endnu mere malerisk i solskinnet under den blå himmel.

»Jeg har kødkvæg, fordi det ligger i mine gener. Jeg er vokset op med kødkvæg, og familien i Nordjylland har igennem tiden haft køer, hvis de havde så meget som et lille stykke jord. Kvæg er godt for det mentale helbred«, siger han.

Med en perlerække af topposter bag sig ved han, hvad han taler om, i forhold til det mentale helbred. 

Han var i 2011-2014 medlem af Folketinget for Radikale Venstre de to første år som udviklingsminister.

Derefter fulgte tre år som undergeneralsekretær i FN. Han har også været international chef i Folkekirkens Nødhjælp og generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. I dag har han stiftet firmaet Warfair, der importerer fødevarer fra lande i krig, så bønderne har noget at leve af.

Køer afløste ministerbil

De første køer fik han, da han stoppede som udviklingsminister i 2013. Hans søn var også meget opsat på det. Han valgte dog at sælge dem tilbage samme efterår, hvor han blev ansat som undergeneralsekretær i FN.

»Jeg rejste for meget i den periode. Jeg boede i Geneve og var kun i Danmark i weekenden. At passe køerne var mere, end jeg kunne bede min kone og mine gode naboer om«, fortæller han. 

Han var dog ikke i tvivl om, at han skulle have køer, da han efter tre år vendte tilbage til Danmark. De var endda med i hans afskedstale – med et glimt i øjet:

»Jeg sagde, at nu skal jeg hjem og have køer, for det er nemmere at passe køer end at arbejde i FN. Hvis de ikke er ordentlige, så slagter man dem og spiser dem«.

Der var den pointe i, at det er svært at være leder i FN, for man kan ikke fyre, ikke hyre og ikke lave om på organisationen – tre vigtige greb for en leder. Medlemslandene vil bestemme.

Storken kom 

På den 48 hektar store gård ved Ganløse plejer dyrene den smukke natur, der delvist er genskabt efter Christian Friis Bach overtog bedriften. Et storkepar slog sig ned på gården hele sommeren i 2020, men året efter var det kun hannen, der kom, og efter at have ventet utålmodigt på hunnen i to måneder, fløj den videre.
»Køerne er uundværlige til at skabe god natur. Hvis der er højt græs og siv, er der ingen storke, for de er bange for, at der gemmer sig ræve. Køerne holder væksterne lave, så storken kan få fat i frøer og mus«, siger han.

Se videoen her

Læs mere i magasinet Kødkvæg 1, 2022

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.