Video: Kødkvæg med positive klimaeffekter

På få år har hobby-besætning med skotsk højland vokset sig stor på de arealer, der ikke er gode nok til malkekvæg.

For otte år siden skulle to kalve hjælpe med at slå græsset i den park, Jan Toftegaard Støckel har etableret bag sin nedlagte landejendom. Kalvene voksede op, var søde og blev til flere, og nu bruger idrætslektoren fra Syddansk Universitet næsten al sin fritid på de 60 moderdyr plus opdræt, som det med tilkøb er blevet til. Om sommeren er dyrene fordelt på 30 arealer på Fyn fra Svendborg i syd til Flyvesandet i nord. Om vinteren samles de på 6-8 arealer, som er mindre smattede og bedre egnet til overvintring.  

»Inden for 5 kilometer er der 2.000 køer plus svine- og kyllingeproducenter. Jeg må tage de jordlodder, jeg kan få, og når der er så meget rift om jorden, er det de arealer, som ikke andre vil have«, siger han. 

Det kan være forladte grusgrave, småarealer eller arealer, som i lange perioder er svært tilgængelige. Dog ofte nogle, som har en naturværdi, som dermed giver mening for Jan Toftegaard Støckel, der går op i bæredygtighed.

»Jeg har brug for mange arealer, for der skal være balance mellem antal dyr og natur, og det skal være sådan, at der er græs nok om sommeren, og så der ikke skal fodres meget«, siger han. 

Læs mere om Jan Toftegaard Støckel i Magasinet Kødkvæg, der udkommer i næste uge.

Se videoen

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.