Video: Lånte fem Galloway og har nu 40 samt fin natur

En flok Galloway har reddet et af de mest værdifulde og artsrige stykker natur i Danmark i Hellerød Kær, og byboere hjælper lodsejerne med at passe dyrene om sommeren. 

Køer, orkideer, græsser, bakker, siv og fjord. Hellerød Kær ligner et guldaldermaleri ved Limfjorden og historien er, at et af Danmarks bedste naturarealer var lige ved at gå tabt, men så kom der en flok Galloway……

Egentlig er sandheden, at der først kom nogle ildsjæle og forenede de 22 landmænd, der er lodsejere ved kæret. I gamle dage sendte man sine kvier derned om sommeren, men da det, som tiden udviklede sig, ophørte, begyndte kæret at gro til i pil, birk og tagrør. Der blev færre plantearter og naturen var ved at blive forarmet. 

Danmarks Naturfredningsforening prøvede at få et projekt op at køre, men først da Henrik Holm, der har en større griseproduktion i 2005, fik yderligere et lod i kæret ved et gårdkøb, kom der lidt skred i tingene. Sammen med naturfredningsforeningen og amtet gik han ind i det og fik dialogen med lodsejerne i gang.

- Det var ikke så nemt lige at enes. Nogle går op i jagt, andre går op i andet. Mange var dog glade, bare det ikke kostede penge, husker han.

Dermed lykkedes det at stable et projekt på benene med tilskud til naturpleje med lodsejerne, der officielt hedder Hellerød Naturplejeforening.

- Vi var 3-4 stykker, der begyndte at rydde pil og birk med håndkraft, og vi havde også noget malkekvæg hernede, men de var for sarte og duede ikke til opgaven, fortæller Henrik Holm.

Kommunen købte 5 stykker Galloway og lånte til lodsejerne, som i dag har 39 stykker kvæg – og opdrættet er deres.

- Det kunne jo være mange flere, men vi sælger selvfølgelig lidt hvert år, så det passer til de 45 hektar, vi har, siger han. 

Gallowaybesætningen kunne til gengæld få bund i græs, siv og træer, så de sjældne arter kan klare sig.

Se videoen her

Læs mere i Magasinet Kødkvæg 5 der udkommer i uge 39

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.