Video: Landmand overrasket af kamera i stalden

Et kamera kan hjælpe rådgiver og landmand til at komme frem til nye forbedringer, er erfaringen hos LandboNord.

Mælkeproducent Martin Pinholt har en god bedrift med fornuftig ydelse. Der var netop lagt sand ud - og landmanden havde selv opfattelsen, at køerne levede fredeligt og roligt og lå ned hele tiden.

Men så satte LandboNord kamera op i stalden for at overvåge køernes adfærd i 24 timer.

Videoen viste, at de ældre køer var hårde mod de yngre, mindre køer. Det var som led i dyrenes forsøg på at skabe hierarki. Tæskene var ikke nemme at opdage, eftersom det ikke stod på, mens der var mennesker - og der var ikke slag at se på koen.

"Landmanden blev noget overrasket, da vi viste ham filmen. Det var ikke hans opfattelse," beretter kvægrådgiver Michael Mortensen i videoen, som du kan se ovenfor.

En konklusion er, at LandboNord og landmanden vil dele besætningen op i to hold for at sikre ro i besætningen. Unge og gamle for sig.

En interessant afsløring var, at køerne ofte stod halvt i sænkebås, halvt i gangen. Det viste sig, at inventaret ikke var indstillet korrekt. Nakkerøret var for langt tilbage, så det var træls for koen at gå op i båsen eller lægge sig, fordi koen ville få et hak. Derudover foreslog LandboNord en ændring af fodring, da man kunne se, at køerne var klar til at æde igen efter kort tid.

"Typisk er vi rådgivere ikke ude i stalden flere timer, når vi kommer på besøg. Derfor kan vi heller ikke spotte dårlige adfærdsmønstre blandt køerne, men med filmen har vi en solid dokumentation, som vi efterfølgende kan drøfte med mælkeproducenten," siger Michael Mortensen.

Mælkeproducenten er glad for de overraskende konklusioner.

"Når jeg går herude, så oplever jeg, at der er en rimelig god harmoni og balance mellem dyrene. Jeg havde slet ikke forventet, at der ville være nogle festaber eller bullies her," siger Martin Pinholt.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.