Video: Mere halm og færre leverandører af kalve gav fremgang

En lukket enhed har gjort kalvene sundere, så de vokser hurtigere. Det gavner økonomien.

Halvt så mange leverbylder, færre døde, lidt mindre lungebetændelse og 6-7 procent større daglig tilvækst. De kommer også 15 dage hurtigere gennem systemet, hvilket sparer vedligeholdelsesfoder.

Det er nogle af de fremskridt, driftsleder Oluf Nielsen har oplevet på bedriften Sandholm i Jordrup i det seneste år. Sandholm producerer årligt 450 stykker dansk kalv til Danish Crown.

- Vi bruger meget halm, understreger han.

Mere halm

En optælling afslører, at antallet af halmballer er steget fra 1.200 til 1.400 det seneste år.

- En kalv skal have så meget halm, at lejet stadig er tørt, når du kommer næste morgen, uddyber Oluf Nielsen.

Det er dog ikke den eneste forandring hos kalvene.

Indtil for et års tid siden fik de kalve fra to og før fra mange forskellige besætninger. Nu får de kun fra én, nemlig naboen Asger Christensen.

- Det er en stor fordel kun at få fra en leverandør, fordi vi så kun deler sygdomme med en besætning og ikke fra flere, forklarer han.

Management

De ydre rammer gør det dog ikke alene. Pasning af dyrene skal der til. ’Lyt, lyt, lyt’ er Oluf Nielsens ledetråd.

- Man skal have ørerne med sig, når man går gennem stalden. Er der en, der hoster, skal man gøre noget ved det. Især her i efteråret, hvor vejret tit er tungt og fugtigt, er der risiko for lungesygdomme, siger han.

Et andet trick er at pifte, når han går igennem stalden. Er der et dyr, der ikke reagerer på det, skal han være opmærksom på, hvordan det har det. Derudover skal der altid være en kalv i hver boks, der er klar til at snakke, når han gå hen til dem, forklarer han, mens kalvene står i kø for at slikke hans hånd og blive kløet bag ørerne.

- Det er tegn på ro, og det giver både dyrevelfærd og vækst, siger han.

Økonomi

Ændringerne, der har ført til bedre sundhed, kan også ses på afregningen, mener Oluf Nielsen.

- Vi bruger flere penge på halm, men sparer foder, når dyrene vokser hurtigere. Klassificeringen på slagteriet er blevet bedre, og vi får ikke fradrag for leverbylder, så økonomisk set vil jeg også mene, at det er blevet bedre, siger han.

Faktaboks

5 anbefalinger

  • Halm: En kalv skal have så meget halm, at lejet stadig er tørt, når du kommer næste morgen
  • Leverandører: Jo flere leverandører, des flere chancer for at blande smitte mellem dyrene. Det er en fordel kun at få fra én
  • Lyt, lyt, lyt: Man skal have ørerne med sig, når man går i stalden og reagerer på det, man hører
  • Pift: Når man pifter, vil dyrene kigge. Hvis en kalve ikke reagerer, er den formentlig syg
  • Nøgletal: Følg med i, hvor der sker forbedringer, og hvor det går tilbage, og overvej, hvad årsagen er

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.