Video: Nu skal køerne på græs - sydjysk par dropper intensiv strategi

Græs og lave omkostninger bliver krumtappen i Anne og Mark Hardebols nye strategi.

Vi vil tjene flere penge. Og vi vil være mindre afhængige af eksterne leverandører.

Så kort kan Mark Hardebol ridse årsagen op til, at han sammen med hustruen Anne nu er ved at omlægge parrets mælkeproduktion.

De går fra en intensiv strategi, hvor målet var at jagte den højeste ydelse og den bedste udnyttelse af foderet, til en mere ekstensiv strategi, hvor mælken i grove træk skal produceres på græs.

Mest muligt af græsset skal køerne selv hente på marken. Det sparer omkostninger til at ensilere, opbevare, udfodre og senere køre husdyrgødning ud.

»Jeg betegner faktisk strategien mere som effektiv end ekstensiv, fordi vi sætter køerne til at gøre arbejdet,« forklarer Mark Hardebol.

Samtidig med overgangen til den nye strategi, omlægger parret også besætningen til sæsonkælvning og økologi. Sidstnævnte fordi det ligger til højrebenet og giver en bedre betaling for mælken.

»Samlet set forventer vi at tjene flere penge på den nye strategi ved at vi får mulighed for at beholde en større del af mælkeafregningen selv. Og vi får et langt mere varieret arbejdsår. Arbejdsmængden vil peake i kælvningssæsonen, men vi vil også have en periode før goldning, hvor køerne kun skal malkes én gang om dagen,« siger Mark Hardebol.

Læs mere om overvejelserne og udfordringerne i fagmagasinet Kvæg, som netop er udkommet.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.