Video: Så nemt, at der ikke er en undskyldning for at lade være

Goldkøerne har spist 30 meter ensileret fuldfoder siden december, og der har så godt som ikke været spild.

Fasefodring af goldkøer gavner både sundhed og ydelse, men for mange lyder det også kompliceret at skulle blande mange forskellige slags foder hver dag. Det har Kirsten og Finn Laursen, der har en SDM-besætning på 130 malkekøer ved Hobro, en god løsning på.

I december blandede han fuldfoder til goldkøerne og lavede en 33 meter lang stak, som de tager lidt af hver dag. 

"Det kan ikke være meget nemmere. Det er faktisk så enkelt, at der ikke er en undskyldning for ikke at gøre det, selv om man ikke har så mange goldkøer", siger Finn Laursen.

Bedre foder

Før brugte Kirsten og Finn Laursen lidt af rationen fra malkekøerne og blandede med kviefoder til goldkøerne, men nu får de en blanding, som er designet til goldkøer, og som er helt ens hver dag. 

Fuldfoderet til goldkøerne er lagt i stak ligesom anden ensilage. Det vil sige, at det er kørt godt sammen og dækket med to lag plastic. Derefter er der kommet cirka 20 cm jord henover for at være sikker på, at al luft er holdt ude, og for at isolere mod, at solens stråler opvarmer det øverste lag. 

"Det har virket rigtig godt. Vi har aldrig smidt en skovlfuld ud, og foderet er helt frisk og lyst også i toppen". 

Stakken var 33 meter lang, cirka fem meter bred og godt en halv meter høj. 

"Den er lavet, så vi kommer fremad i stakken hver dag, og så vi ikke er nødt til at åbne for en masse, som det tager tid at bruge", forklarer Finn Laursen. 

I praksis lavede Finn Laursen en blanding af græs-, majs- og rapskager, dagen før fuldfoderet blev blandet færdig. Inden de øvrige ingredienser blev tilsat, tog Niels Bastian Kristensen prøver af det, som blev analyseret for natrium, kalium og klorid. Med udgangspunkt i analysen optimerede de, så blandingsforholdet kunne blive helt rigtigt. 

"Det er måske lidt overkill i praksis, men man skal som minimum have godt styr på tørstof i græs- og majsensilagen for at beregne, hvor meget af de forsurende mineraler der skal tilsættes", siger han 

To hold

Goldkøerne er delt i to hold. ’Far-OFF’ og ’Close-UP’.

"Det er kun ’Close-UP’ holdet, der får særligt foder. Resten af goldkøerne går sammen med nogle kælvekvier, og jeg har ikke praktisk mulighed for at lave to hold endnu, men jeg arbejder på sagen", siger han. 

Forsøget med det ensilerede fuldfoder er lavet i samarbejde med chefkonsulent Niels Bastian Kristensen, Seges. Det er ikke første gang, goldkøerne får en speciel fuldfoderblanding. Tidligere har de fået fuldfoder, der også var blandet på én gang og derefter pakket i rundballer.

"Det kræver en masse udstyr, og vi var også nødt til at åbne for mere, end vi kunne bruge ad gangen. Det gav større spild, så vores stak er en bedre løsning", uddyber Finn Laursen.

Han ser flere fordele ved metoden. Dels at han ikke skal lave flere fuldfoderblandinger til besætningen hver dag. Dels får goldkøerne et bedre foder, som giver bedre resultater. 

"Vi kan se, at de ikke får mælkefeber, og vores mælkeydelse er stigende. Jeg tror endda, vi kan få endnu mere ud af ’Close-UP’-blandingen, når vi også kommer i gang med 'far-off'-blandingen", siger han. 

Faktaboks

Sådan er foderet sammensat:

  • Goldkofoderet består af græsensilage (20 pct.), majsensilage (56 pct.) og rapskager (20 pct.). Desuden natriumbenzoat til at konservere det og en specialmineralblanding Boviflex 23401 til goldkøer med E-vitamin, mikromineraler og ammoniumklorid. 
  • Der er også tilsat calciumklorid til forsuring.
  • »Før talte vi meget om, at man skulle tilsætte saltsyre, men det er ikke muligt at få lov til at gøre selv i praksis, og så gør vi det på den her måde med calciumklorid«, forklarer han. 
  • Som magnesiumkilde er anvendt magnesiumklorid, der også bidrager til forsuring.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.