Video: Strømaskine æder 50 tons roer

Alex Thomsens strømaskine kan mere end at findele halm. Siden foråret har den erstattet en gammel roeskærer.

»Hvis den kan snitte halm, kan den vel også snitte roer?«

Den noget utraditionelle tanke fik mælkeproducent Alex Thomsen en fredag eftermiddag i foråret. Han var i fuld gang med at strø med sin Teagle 8080 Dual Chop, og grublede samtidig over de tiltagende problemer med den gamle roeskærer.

»Jeg tænkte, at der nok ikke ville ske noget ved at vippe en skovfuld roer ned i den,« fortæller Alex Thomsen, som blev mere end begejstret for de ekstremt fintskårne roestykker, som strømaskinen blæste ud.

At der så samtidig sprang nogle roer op i luften, fordi de ikke blev fanget af snitteren, var bare en mindre detalje, smiler mælkeproducenten, som fik forhandleren af strømaskinen, Ribers Maskinimport, til at montere en afdækningsplade, så ingen roer kan undvige snitteren.

Ikke til at sortere

Strømaskinen har siden den fredag eftermiddag dagligt snittet cirka 7,5 tons roer til besætningens 340 køer. Og modsat den gamle roeskærer, er roestykkerne nu så små, at selv en roehungrende ko ikke kan sortere roestykkerne frem i fuldfoderet.

Alex Thomsen snittede for nyligt roer, som blev sammenensileret med roepiller og græsensilage, og strømaskinen kunne æde 50 tons i timen.

»Jeg har allerede kørt den gamle roeskærer til skrot, for strømaskinen kan sagtens klare opgaven. Det er også rart at en specialmaskine kan få flere opgaver,« siger Alex Thomsen, som ikke har noteret nævneværdigt ekstra slid på strømaskinen som følge af roesnitningen.

»Der er jo også sten i halm, så det er nok ikke anderledes med roer. Sten på størrelse med en knytnæve eller derunder ryger lige igennem, imens de større skal sorteres fra,« fortæller mælkeproducenten, som er ved at designe en roevasker ud fra en gammel gyllevogn.

Den skal forhåbentlig reducere omfanget af sten betragteligt.

 

 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.