Video: Systematik giver en enkel driftsledelse

Holdarbejde: Dyrene er delt i tre hold, så det er let at fokusere på det, de enkelte hold har behov for. 

Tre områder og tre hold dyr. Sådan ser inddelingen ud på Sandholm Økologi, en besætning med knap 40 simmentalerdyr inkl. opdræt, der plejer naturen omkring Jordrup ved Kolding. 

I flere end 30 år har Per Grønbæk holdt såvel slagtekalve som kødkvæg på Sandholm, der dog nu er gået i generationSskifte til datteren Signe Grønbæk. 

Som tidligere kvægrådgiver og direktør for Sønderjysk Landboforening står det Per Grønbæks hjerte nær, at driftsledelsen kører som smurt, og derfor er tingene sat i system. Det er de blandt andet ved inddeling i tre hold. 

- Det giver en enkel driftsledelse og gør opsynet praktisk. Vi går meget op i opsynet dagligt, så dyrene har det godt og har det græs, de skal have. Det resulterer i gode slagtedyr, når de er 18 måneder gamle,forklarer han.

  • Hold 1 er køer med kalve, som er født fra februar til maj, som er den tid på året, de får kalve.
  • Hold 2 er et fedehold bestående af kalvene fra sidste år, det vil sige stude og kvier.
  • Hold 3 er også et fedehold, som består af udsætterkøer med kalve. 

Alt i alt passer dyrene cirka 40 hektar naturarealer, som også bidrager til den naturlige opdeling af dyrene. Hold 1 går på det største areal, som strækker sig flere kilometer væk fra gården og som i øvrigt er delt i flere folde. Dermed kan de styre afgræsningen, så de får mest muligt ud af græsset og mindsker trykket af parasitter ved at holde passende pauser på hver fold. Da der er tale om naturpleje med tilskud, skal de også sikre, at alle arealer bliver afgræsset tilstrækkeligt.

Ny tyr hvert år

Hold 1 er samtidig de moderdyr, som skal forblive på bedriften.

- Det er praktisk at have denne gruppe gående sammen med en foldtyr. Arealet er for stort til, at det er praktisk at inseminere, siger Per Grønbæk. 

Den udfordring klarer de ved at købe en ny foldtyr hvert år på cirka 15 måneder med en god genetik.

- Vi køber tyre hos tidligere landskonsulent, Ole Aaes, der får køerne insemineret med de bedste tyre og derfor også leverer toptyre. Det er vigtigt, at vi får del i den avlsfremgang, der følger med af at have god genetik, uddyber han.

Foldtyren slagtes 7-8 måneder senere med de andre slagtedyr eller sælges videre som foldtyr til en anden bedrift, og da den jo er vokset, vil prisen være tæt på eller højere end det, de oprindeligt betalte.

- Den fylder for meget at have på stald om vinteren, forklarer Per Grønbæk.

Desuden er unge tyre nemme at have i indhegningen, hvor der er naturstier. Per Grønbæk er tryg ved, at der ikke sker ulykker.

- Vores erfaring er, at unge simmentaltyre trækker sig i stedet for at markere, hvis de føler sig truet. Der er meget ro på ungtyre, så længe de har travlt med flokken, og så kommer de væk, når de er færdige, siger han.

Læs mere i Magasinet Kødkvæg 
Klik her og se videoen

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.