Vil undgå eksportchok: Regeringen nedsætter task force med L&F

Miljø- og fødevareministeren har i dag, fredag, indledt et samarbejde med en L&F og en række andre store organisationer. Samarbejdet skal håndtere dansk fødevareerhvervs interesser, mens Storbritannien forlader EU.

Dansk fødevareerhvervs interesser skal sikres efter Storbritannien har valgt at forlade EU. Det vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gøre gennem en ny task force.

En opgave ministeren tager alvorligt.

"Det her bliver min største arbejdsopgave de kommende år, mens de endelige aftaler forhandles på plads," siger Esben Lunde Larsen til Landbrugsavisen.dk

Arbejdsgruppen er et samarbejde mellem  Landbrug & Fødevarer, Dansk Industri, Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation. Den er nedsat som en del af et tværministerielt arbejde, der er sat i gang af udenrigsminister Kristian Jensen.

Landbruget er eksperter

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild sidder med i arbejdsgruppen. Han mødtes med ministeren fredag eftermiddag.

Det er vigtigt for landbrugserhvervet at følge forhandlingerne så tæt som muligt. Vi er meget afhængig af det indre europæiske marked, forklarer formanden.

"Det er vigtigt at være tæt på og sikre et højt informationsniveau. Vi har en viden, vi kan bidrage med. Landbruget er eksperter på det her område," siger Martin Merrild.

Hvordan vil I sikre, at jeres indflydelse bliver ført videre i forhandlingerne?

”Det bliver en forhandlingsproces, og det bliver ikke nemt. Du har Storbritannien på den ene side og 27 ministre på den anden side. Derfor bliver vi afhængig af, hvilken position vores minister tager og hvilke alliancer, der skal laves,” siger Martin Merrild.

Tiden vil vise, hvordan de endelige aftaler med Storbritannien kommer til at se ud. Miljø- og fødevareministeren vil arbejde for at sikre de danske fødevarers adgang til det britiske marked, understreger han.

"Vi vil sikre indflydelse på baggrund af den kortlægning, vi laver, så der ikke bliver handelshindringer, der gør det vanskeligt for vores markeder," siger Esben Lunde Larsen.

"Det er min opgave på politisk niveau og med de eu ministre, der sidder i ministrerådet for landbrug og fiskeri," siger han.

Indsatsen fra ministeriernes samarbejde skal strække sig over de kommende måneder og år, mens der i EU forhandles om Storbritanniens exit. Fra Storbritannien officielt beder EU om at forlade unionen, har de to år til at forhandle nye handelsaftaler på plads.

Arbejdsgruppen har deres første officielle møde i næste uge. 

Faktaboks

Fakta

  • Arbejdsgruppen er nedsat fredag 24. juni af milj- og fødevareministren.
  • Indsatsen kommer som følge af Brexit.
  • Gruppen består af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
  • Formand for Martin Merrild sidder med i arbejdsgruppen for L&F
  • Han mødtes fredag eftermiddag med ministeren.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.