Vilofoss: Mælkeerstatningen overholder EU-normer

Seges’ forsøg med mælkeerstatninger til kalve, der kommer tæt på forgiftningsniveau, får ikke Vilofoss til at ændre noget.

Seges’ forsøg, der viser, at der er 27 gange så meget kobber og 3-4 gange så meget zink i mælkeerstatninger som i sødmælk fra koen, får ikke Vilofoss til at ændre noget.

Sådan lyder det fra direktør for foder i DLG/Vilofoss, Troels Olesen.

I forsøget var brugt en mælkeerstatning fra Vilofoss, men det kunne også have været fra et andet firma, for niveauerne ligger på samme niveau.

»Det niveau af kobber og zink, der er i mælkeerstatninger, er det, man har brugt på markedet i mange år. Jeg er ikke utryg ved de niveauer for hverken dyr eller forbrugere«, siger han.

Vurderet af EU

Han peger på, at niveauerne har været gennemgået af EFSA, EUs enhed for fødevaresikkerhed, for fem år siden.

Desuden peger han på, at de mængder kobber og zink, de tilsætter i Vilofoss’ mælkeerstatninger, ligger cirka en tredjedel under det loft, der er sat.

Gør det ikke indtryk, når Seges siger, at niveauet af kobber og zink er så højt, at kalvene er tæt på forgiftning, og er det ikke spild af landmandens penge?

»Hvis der ligger nye videnskabelige forsøg, der viser forgiftning, vil vi selvfølgelig se på det. Mig bekendt skal der 10-15 gange så meget i, som der er i vores blandinger, for at det fører til forgiftning. Vi holder øje med, hvad der sker både i ind- og udland, og jeg synes, det vil være en god idé, hvis vi alle kan få opdateret vores viden og data på området«, siger han.

Undren

Hos rådgivningen bliver Seges’ undersøgelser modtaget vidt forskelligt.

Hos Vestjysk vurderer kalverådgiver Rikke Engelbrecht ikke, at der er for meget kobber og zink i mælkeerstatningen til kalvene.

»Det synes jeg ikke, man kan konkludere med så lille et datamateriale. Det er få dyr på en enkelt gård i 35 dage, og sundhedstilstanden var ikke for god. Det kan højst kaldes en pilotundersøgelse«, siger hun.

Men der er jo tale om mange gange højere mængde kobber og zink end i sødmælk?

»Der vil jeg godt stille spørgsmålstegn ved, om den sødmælk, der er målt på, er repræsentativ«, siger hun.

Hos Sagro får Seges budskab om de høje kobber- og zinkniveauer, kalvene får, og landmanden betaler for, til gengæld chefrådgiver for kvæg, Morten S. Thomsen, til at spærre øjnene op.

»Det er noget vi skal se nærmere på, forholde os til og tage op med branchen. Sagro har ikke power til at påvirke branchen, men Seges kan lave en branchekode, så vi ikke risikerer at forgifte kalvene«, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.