Vommen skal have god græsensilage

Det er højsæson for budgetter, i budgettet lægger vi forventningerne til hele 2022. Herunder dyrenes sundhed, insemineringsplan og foderkvaliteter. Har du det store overblik over, hvor der skal rykkes på din bedrift?

Af Louise Kjær Hilligsøe, ØkologiRådgivning Danmark

Det er nu du skal lave din ”game-plan” for hele det næste år. Selvom mælkeprisen har fået et hak op, er kraftfoderpriserne forsat høje og derfor skal alle udgifter fortsat granskes og mindskes – både for økologer og konventionelle.

Kraftfoder er en stor omkostning for mange, derfor er grovfoderkvalitet af høj betydning for din bundlinje. God kvalitet af grovfoder mindsker nemlig forbruget af kraftfoder, og giver sunde køer med en god vomfunktion. Når jeg siger god grovfoderkvalitet, hvad er det så? Det er en fordøjelighed på i gennemsnit 79%, et energiindhold på NEL20 6,30 MJ/kg ts og et protein indhold på 155-160 g/kg TS.

Når du fodrer koen, så fodrer du i praksis alle mikroberne i vommen. Derfor er der mange faktorer der kendetegner en god grovfoderkvalitet. Fælles for alt grovfoder er alle de komponenter, der bidrager til energien; kulhydrater (herunder bl.a. sukker og stivelse), proteiner og fedtsyrer, der er vigtigt. 

Protein er ikke bare protein. Der er det protein, der bruges til omsætning i vommen og absorberes i vommen (PBV), og protein der omsættes i tarmen, og absorberes i tarmen (AAT). Fedtsyrer kan også deles op i langkædede fedtsyrer og kortkædede fedtsyrer. I vommen dannes også kortkædede fedtsyrer, som kan bidrage til en pæn fedt procent i mælken. Kulhydrater er hovedsageligt sukker og stivelse.

I græsensilagen vil vi gerne have en høj fordøjelighed, i kombination med et højt protein niveau. Det er ikke altid foreneligt i det samme slæt. Derfor er det mest optimale at have hvert slæt i en stak for sig og køre ind fra flere slæt samtidigt. Mikroberne har nemlig behov for energi til deres omsætning. Forskellige mikrober forbruger forskellige energikilder til deres omsætning. Men for at den gode ensilage ikke kommer for hurtigt gennem vommen, skal den fodres i kombination med noget mere tungt fordøjeligt, der reducerer passagehastigheden. Her kunne et godt fodermiddel være hø, da nærringsstofindholdet kan bidrage lidt til koens behov i modsætning til halm.

Koen har brug for fedt

Koen har behov for en vis andel fedt i foderrationen. Det er begrænset, hvor meget fedt grovfoder indeholder, derfor kommer fedtet som regel fra kraftfoderet. Fedt er et af de mest energiholdige næringsstoffer, og fedt er derfor ofte en betydende energikilde i foderrationer med en stor andel kraftfoder.

Store mængder umættet fedt, kan have en negativ effekt på nogle typer af mikrober. Derfor skal man være opmærksom på typen af fedtsyrer.  Det er dog generelt ikke et problem for økologer, hvor fedtkilderne typisk er soja, raps og lupin. 

Inddrag raps

Med  en god kvalitet ensilage med et pænt energiindhold, kan der som regel skæres ned på kraftfodertildelingen. Hvis der kommer til at mangle fedt i rationen, kan det kan derfor være en god ide, at have lidt raps med i foderplanen, sammen med den gode ensilage. 

Stivelse, gerne fra majs/helsæd og korn er også en vigtig faktor i vomomsætningen af grovfoder, da det også er drivkraft for en del af mikroberne. Så har vi en høj andel grovfoder i rationen, af en god kvalitet, skal der også stivelse til for at udnytte græsensilagen optimalt. 

Det vil sige – hav stor fokus på dit grovfoder i den kommende sæson – højt protein og høj fordøjelighed, men mix det i den kommende sæson med stivelses- og fedtrige fodermidler og lidt hø.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.