Kvægavler oplevede shitstorm på nettet: "Du skulle slagtes"

Deltidslandmand Jens Thaysen oplevede i september en shitstorm på de sociale medier. Men det har ikke skræmt ham fra at poste online, og han tager stadig gerne debatten.

Jens Thaysen ved, hvad det vil sige at være midt i en shitsorm.

Tilbage i september postede han et opslag på Facebook, hvor han opfordrede alle, der havde brug for at få gode grunde til at spise dansk kød - eller alle som bare gerne ville høre nærmere om dansk landbrug - til at ringe til ham.

Opslaget var ment som et indspark til debatten om Simple Feast, hvor en kampagne fra veganere sammenligner dét at spise kød med at ryge cigaretter, og ville hjælpe med at afvænne folk.

Men det var ikke alle, der synes opslaget var humorisktisk og velkomment. Opslaget blev delt i en række veganske grupper, og under et døgn senere væltede det ind med vrede kommentarer.

"Jeg villle gerne stille op for dansk landbrug. Jeg ville gerne invitere folk ud. Men der gik kun et døgn, før der kom en del ret voldsomme kommentarer", siger Jens Thaysen, der ved siden af sit deltidslandbrug med 20 styks Limousine, til dagligt underviser på Bygholm Landbrugsskole i blandt andet nicheproduktioner og alternative produktionsformer. 

"Du skulle slagtes"

Jens Thaysen blev af en bekendt rådet til at kontakte Landbrug & Fødevarers pressetelefon, hvor der er døgnåben rådgivning for landmænd, der bliver ramt af hadefulde kommentarer.

Her fik deltidslandmanden hjælp til at slette de værste trusler og hårde kommentarer, og sammen med rådgiveren satte han også en række debatregler op for hans Facebookside. Derfor er de værste kommentarer i dag ikke længere at finde på hans opslag.

"Der var vel en 300 kommentarer, og jeg har selv slettet de 50 værste, vil jeg tro. Der stod blandt andet, at jeg skulle slagtes. Flere af beskederne var fra falske profiler, eksempelvis 'Vrede Vagner'", siger han til landbrugsavisen.dk og fortsætter:

"Jeg følte mig shitstormet, og man får da lige en klump i halsen. Den frygt, der ligger i baghovedet er jo, om du pludselig står hjemme i baghaven. Men jeg var ikke bange for, at de ville gøre mig noget. Men jeg blev krænket på min faglige stolthed, for jeg synes jo selv jeg behandler både natur og dyr godt", siger Jens Thaysen.

Vil stadig gerne stå frem

Men den oplevelse får ikke Jens Thaysen til at hoppe af de sociale medier igen. Han vil stadig gerne tage debatten - og opfordrer også andre til at fortsætte med det. Selvom det kan være svært, når man er så langt fra hinanden, som en landmand og eksempelvis en veganer er.

"Nogle er så langt ude, at man ikke kan diskutere med dem. Man må ikke kalde dem for 'produktionsdyr', og selvom man fortæller, at man behandler dem med respekt og de danske dyr har nogle af de bedste levevilkår i verden, så vil de stadig forbyde animalsk produktion", siger landmanden.

Alligevel er samfundskontakten vigtig, så landmændene selv kan være de bedste ambassadører for dansk landbrug.

"Men jeg vil stadig tage debatten. For jeg kunne godt forestille mig, at det her afskrækkede andre for at fortælle de gode historier, men det er vigtigt. Vi har en opgave i at fortælle om vore produktion, for ellers kunne der godt sidde en gængs dansk familie og komme til at tro på de her skræmmekampagner", siger Jens Thaysen.

Han underviser også sine elever på landbrugsskolen i, hvordan man gebærder sig på de sociale medier. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle