Kvægformand: Økonomien i dansk kalvekødsproduktion har behov for genstart

Nøglepersoner inden for kalveproduktion mener, der er behov for særlig indsats til at 'genstarte- økonomien i dansk kalveproduktion.

Der er behov for en særlig indsats for at ”genstarte” økonomien i dansk kalveproduktion efter corona-krisen.

Det mener Christian Lund, formand for SLF og L&F Kvæg og derfor tog han mandag 20. april initiativ til - med passende hensyn til coronasmitten - i god afstand at samle nogle få nøglepersoner inden for kalveproduktion. Mødet fandt sted hos kalveproducent Svend Amstrup Jensen i Foldingbro.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Ud over værten, kalveproducent Svend Amstrup Jensen, deltog EU- parlamentsmedlem Asger Christensen, NNF-regionsformand Peder Pedersen, samt direktør Finn Klostermann Danish Crown Beef i mødet.

Hensigten med mødet var at foreslå initiativer, som kan medvirke til at redde dansk kalveproduktion fra en kraftig reduktion og i værste fald lukning.

Økonomisk hjælp nu

Kalveproducent Svend Amstrup Jensens bedrift omfatter produktion af 1400 Dansk Kalv pr. år. Dansk Kalv konceptet er et højkvalitetsprodukt, der lever op til en række skrappe krav, herunder sporbarhed og dyrevelfærd, som opnår to hjerter i den nye dyrevelfærdsordning.

Sagen er imidlertid den, at kalveproducenter nu er økonomisk meget trængte. Årsagen er, at det seneste år har budt på betydelige økonomiske øretæver i form af faldende notering, tilbageholdelse af EU-midler og nu nyt prisfald som følge af corona-krisen.

"Økonomien er så anstrengt, at fremtiden er tvivlsom, og investering i udvidelse kan slet ikke komme på tale. De seneste år har en del kolleger måttet lukke, hvilket i sidste ende også bliver et problem for vores fællesejede andelsslagteri Danish Crown Beef. Derfor er hurtig økonomisk hjælp her og nu nødvendig", fastslog Svend Amstrup.

Corona stopper efterspørgsel efter det dyre kød

CEO Finn Klostermann, Danish Crown Beef, orienterede om Coronakrisens betydning for afsætning af kalvekød.

"Der er mindre afsætning af de dyre kødstykker til fester, konferencer og hoteller i Danmark. På eksportmarkederne i Sydeuropa har lukning af grænser, restauranter, caféer og udgangsforbud samt manglende turister resulteret i en meget mindre efterspørgsel end normalt. Derfor er Danish Crown nødsaget til indefrysning af de dyre kødstykker, indtil der igen kan holdes konfirmation og bryllupper", sagde Finn Klostermann.

For landmanden resulterer den vanskelige afsætning i prisfald.

Sammenhængskraft i hele kæden

Peder Pedersen fra NNF slog til lyd for, at vi bør stå sammen om at styrke sammenhængskraften i den danske oksekødproduktion - fra landmand over slagteriarbejdere til eksportører og detailhandlende. Der er god beskæftigelse og værdiskabelse til alle, og det er sund fornuft at bevare et godt dansk kvalitetsprodukt som Dansk Kalv.

Peder Pedersen mener, at folketingspolitikerne burde stå sammen om at skabe langsigtede og gode rammebetingelser, så det er til at leve af at producere kalve i Danmark, herunder også økonomisk hjælp her og nu. Desværre oplever han, at tidens politikere går mere efter stemmer end sund fornuft, og det hindrer stærke holdbare forlig hen over midten i Folketingssalen.

Desuden ville han gerne være med til at slå et slag for, at forbrugerne opfordres til at købe dansk. På den måde hjælper vi os selv.

Coronabevilling til landbruget?

EU-parlamentsmedlemmet Asger Christensen undrer sig over, at andre lande kan finde ud af at fremrykke EU-betalinger og dermed lette likviditeten for deres oksekødproducenter. Men Danmark kan ikke. Desuden foreslog han en direkte coronabevilling til landbruget, på lige fod med alle andre selvstændige, som rammes af corona-indsatsen.

På EU plan arbejder Asger Christensen for, at EU gør mest muligt for at komme over corona: Herunder genåbning af det indre marked, international klima mærkning af oksekød, så forbrugerne får et reelt valg, også i relation til oversøisk importkød. Endelig vil han arbejde for åbning af eksport af oksekød til Kina.

Dansk kalvekød er værd at kæmpe for

Christian Lund, formand for L&F Kvæg og SLF synes, at det havde været et godt og inspirerende møde. Der var bred enighed om, at dansk kalvekød er i verdenseliten hvad angår produktionsform, spisekvalitet, sporbarhed, dyrevelfærd og klimaaftryk. Det er værd at kæmpe for!

Christian Lund vil derfor gå videre med de foreslåede tiltag, som han opsummerede i fire indsatsområder:

1) Gå til fødevareminister Mogens Jensen med et krav om økonomisk hjælp til kalveproducenter på en måde, så likviditeten kan bedres markant her og nu.

2) Sammen med NNF, Danish Crown Beef og L&F kvæg udarbejde et oplæg til en ”køb dansk-kampagne”.

3) Bakke op om en hurtig genåbning af EU´s indre marked, så eksporten af kalvekød til Sydeuropa hurtigt kan komme op i gear igen

4) Tage initiativer til, at vi kan få åbnet nye markeder, bl.a. Kina og andre lande i Asien hurtigst muligt.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle