Kvægproducent: Klimatiltag er også sund bondefornuft

Sagen, jeg husker: For Holger Hedelund Poulsen handler klimatiltag i vid udstrækning om god, gammel bondefornuft og faglig stolthed.

Erfaren mand er god at gæste, og da Holger Hedelund Poulsen overtog Danmarks højstbeliggende kvægbrug Ejer Møllegård efter sine forældre i 1973, var besøget hos ham et af den slags, der trækker lange tråde bagud til en helt anden tid i kvægbruget.

Men da Holger Hedelund Poulsen også er ganske visionær og kombinerer fortidens gode ideer og erfaringer med handling i forhold til fremtidens store udfordringer, først og fremmest klimaet, er reportagen fra ’bjergbonden’ noget, jeg ofte tænker tilbage på.

Når Holger Hedelund Poulsens 190 jerseykøer producerer 11.000 kg EKM pr. årsko på en foderration, som får 85-90 procents vedkommende er dyrket på selve Ejer Møllegårds jorde eller lige i nærheden, så skyldes det også klimaudfordringerne, når rapsfrø og hestebønner fortænger importeret soja som proteinkilde i foderet.

Men det skyldes også god, gammeldags bondefornuft og en stærk økonomisk bevidsthed, der ikke kun handler om penge, men også om ressourcer.

God bondefornuft

"Det, der driver mig, er lige så høj grad udfordringen i at arbejde med, hvad svenskerne kalder ’närproducerat’ foder, altså lokalt dyrkede fodermidler, og en stolthed over at beherske hele værdikæden", fortalte han mig i sommers.

At beherske hele værdikæden er nemlig særdeles fornuftigt.

"Det, man kan lave selv, skal man ikke købe af andre, og det er som regel også den billigste løsning", uddybede han.

Stor udfordring

Hvad der også gjorde stort indtryk, var Holger Hedelund Poulsens meget kontante og nøgterne tilgang til klimadebatten, baseret på en stor viden om klima og fysiske og biologiske processer.

"De ved vist ikke, hvad de går ind til", sagde han om både S-regeringens og landbrugets egne ambitiøse klimaplaner.

"Det bliver et helt andet samfund", konstaterede om han om de vidtgående ændringer, der skal til for at indfri ambitionerne.

Selv tror han meget på ny teknik og alternativer til olien.

Sagen, jeg husker' er en serie, hvor LandbrugsAvisens journalister ser tilbage på året, der er gået, og fremhæver en sag eller person, der har gjort indtryk på dem i 2019.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle