Kviernes menu består af ren græsensilage

Er fordøjeligheden høj i græsset, tildeles lidt halm. Er der meget protein i græsset, tildeles lidt majs.

Kvierne insemineres, når de er 14 måneder og kælver ved 24 måneder. De insemineres med kønssorteret sæd, da kviekalve ofte er lettere af føde end tyrekalve. Bjarne Moustsen sælger en del lavdrægtige kælvekvier til en stykpris på 9.500-10.000 kr. Tyrekalvene sælges ved 70 kg.

Fra kviekalvene er et halvt år, til de løbes, tildeles der ekstra protein, for at de kan vokse hurtigt. Fra løbning til 2 måneder før kælvning får de et kviemiks TMR fuldfoder udelukkende bestående af tredje eller fjerde slæt græs. Er fordøjeligheden høj i græsset, tildeles lidt halm. Er der meget protein i græsset, tildeles lidt majs. Fra 2 måneder før kælvning og indtil kælvning får de samme foder som goldkøerne. Når kvierne har kælvet, får de samme foder som de malkende køer, men da goldko foderet er det samme som til de malkende, bare i mindre mængde, er overgangen fodringsmæssigt ikke stor for kvierne.

Kælvekvierne kælver i kælvningsboks og kommer derefter i et særligt separationshold i fire dage, hvorefter de lukkes ind til de malkende køer i den store flok. Uden problemer, fortæller Bjarne. De flerlakterende sunde køer er efter kælvning et par dage i dette skånehold. Er de svækket, f.eks. efter mælkefeber, eller har de har diarré eller feber, får de nogle dage i den særlige boks, hvor de får ekstra god halm og masser af halmstrøelse.

»Hver ko har et halsbånd med en aktivitetsmåler, der også kan måle drøvtygningstiden. Det er med til meget tidligt at afsløre, om koen er ved at blive syg og dermed kan blive behandlet meget tidligt. Og hvis koen bliver meget aktiv, og drøvtyggerfunktionen samtidig daler, så er koen er ved at gå i brunst«, fortæller Bjarne Moustsen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle