Kyllingenoteringer tager stort dyk på grund af fugleinfluenza

Afregningen på landets to største kyllingeslagterier falder fra næste uge med 20 øre på grund af et udbrud af fugleinfluenza, der koster slagterierne på både eksport og pris.

Danmarks to største kyllingeslagterier, Danpo og HK Scan, tager nu den direkte konsekvens af et dansk udbrud af alvorlig fugleinfluenza i en indegående besætning af æglæggende høns ved Randers.

Udbruddet af fugleinfluenza betyder nemlig ikke kun aflivning af den pågældende besætning, men også et stop for dansk eksport af fjerkræ og æg til visse lande uden for Europa i de kommende tre måneder.

Det betyder faldende indtjening for slagterierne, hvorfor Danpo og HK Scan nu sænker noteringen til deres avlere med 20 øre.

"Økonomien bliver hård og presset den kommende tid. Vi har haft en nedsættelse på 10 øre på grund af corona, og nu kommer der så en sænkning på 20 øre oven i det på grund af fugleinfluenza", siger Kim Uglebjerg, der er formand for producentforeningen hos Danpo og årligt selv leverer 1,4 mio. slagtekyllinger til Danpo.

"Vi kommer også til at få 20 øre mindre i i hvert fald i tre måneder frem", siger Willem Dekker, der også er slagtekyllingeproducent men hos HK Scan, hvor han er producentformand.

Mangler en million

Grundnoteringen for slagtekyllinger hos Danpo har indtil nu ligget på 5,96 kr. pr. kg, men vil efter udbruddet af fugleinfluenza være faldet med i alt 30 øre. Næsten samme fald kommer avlerne hos HK Scan til at opleve.

Faldet skyldes, at slagterierne dels allerede er ramt af corona og manglende afsætning til foodservice og catering, men nu også at eksporten uden for Europa bliver begrænset.

Hos Kim Uglebjerg selv, der med sin slagtekyllingeproduktion ved Ansager er blandt Danmarks ti største producenter, betyder det, at han kommer til at mangle en lille million i indtægt, hvis restriktionerne varer i et år.

"Vi kan kun håbe, at der ikke kommer flere tilfælde, for så bliver restriktionerne og nedlukningen af eksporten bare forlænget. Ender det med at holde i et år, så er det en lille million kroner, der forsviner fra min produtkion. Det er rigtig skidt", siger Kim Uglebjerg fra Danpo.

"HK Scan har egentlig klaret sig igennem coronaen uden at måtte sætte noterigen ned, men nu hvor noget af eksporten lukker og allerede afsendte varer bliver returneret, så kommer den omkostning tilbage på os avlere", siger Willem Dekker fra HK Scan.

"Det her må ikke vare for længe", fortsætter han.

Indtil videre varer restriktionerne til midt i februar, men vil blive forlænget, hvis der findes andre syge besætninger.

Lave færre kyllinger

De økonomiske omkostninger kommer til at presse især de nystartede avlere - og i yderste konsekvens kan nogle avlere være nødt til at gå ned i produktion, forklarer Willem Dekker fra HK Scan, der selv laver 1,2 mio. slagtekyllinger om året.

"Vi er der ikke endnu. Men hvis flere lande i Europa bliver bremset i at eksportere til Afrika og Asien, så kommer der mere og mere kød i Europa, og det vil presse priserne. Så er der måske bedre økonomi i at gå lidt ned i produktion for at holde noteringen - og nogle unge vil opleve, at det bliver for dyrt at producere kyllinger", siger Willem Dekker.

Det er især frosne kyllinge-produkter og bi-produkter som vinger, fødder og indmad, der sælger bedre uden for Europa.

Smitten bekymrer

Sidste gang der var et alvorligt udbrud af fugleinfluenza i Danmark i 2016-2017 faldt noteringen også hurtigt med 20 øre. 

Her fandt man dog smitten i en hobbybesætning af fjerkræ, mens det denne gang er en professionel avler, der har fået smitten ind i sin besætning. Og det undrer avlerne, der selvfølgelig frygter for deres egne dyr.

"Det er første gang, vi hører, at det er kommet ind i et lukket hønsehus. Der er ikke rigtig nogen, der kan forstå, hvordan smitten er kommet ind, for vi passer jo på og tager bad, skifter tøj og sko før vi går ind. Der må være sket en brist et sted, men vi finder jo nok aldrig ud af det. Det er noget rigtig øv", siger Kim Uglebjerg.

Faktaboks

Fugleinfluenza kom til Danmark med trækfugle

  • En indegående hønsebesætning i Tustrup ved Randers er blevet ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8.
  • De seneste uger er der blevet fundet samme type virus i både vilde fugle og tambesætninger i Tyskland, Nederlandene, Frakring, Holland, England, Belgien, Rusland og Kasakhstan.
  • Smitten er kommet til Danmark fra netop de to sidstnævnte lande, hvor der allerede for over en måned siden blev fundet mange døde fugle. Smitten er kommet med trækfuglene, der passerer Danmark på vej sydpå.
  • Både Landbrug og Fødevarer, slagterierne og avlerne har derfor længe været advaret om, at smitten kunne være på vej.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle