Kystdirektoratet har meget travlt: Derfor kunne landmands ansøgning ligge urørt mere end et år

Arbejdspresset i Kystdirektoratet er så massivt, at det ikke er usædvanligt, at en ansøgning kan ligge ubesvaret et år og fire måneder.

"Kystdirektoratet har rigtig mange sager og modtager et stigende antal ansøgninger, anmeldelser og anmodninger om aktindsigt".

Sådan skriver Kystdirektoratet i et svar til LandbrugsAvisen som forklaring på, hvordan det kan være, at en landmands ansøgning om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til at etablere et minivådområde kan ligge ubesvaret i direktoratet - endda uden at have fået tildelt en sagsbehandler - i en periode på mere end ét år og fire måneder.

’Ikke normen’

Dét er tilfældet for landmand Thomas Jakobsen, Mors.

For et par uger siden rykkede hans oplandkonsulent, Anders Lehnhardt, for status for ansøgningen, som blev indgivet i maj 2020.

Han fik det svar, at der endnu ikke var sket noget i sagen, og at der endnu ikke er tildelt en sagsbehandler.

"Overordnet set løses sagerne i rækkefølge efter, hvornår der er ansøgt. Dog har vi også hastesager af forskellig karakter, som bliver prioriteret højere", skriver Kystdirektoratet.

På et uddybende spørgsmål om, hvorvidt en ventetid på indtil videre ét år og mere end fire måneder, ligger inde for det normale og acceptable, svarer direktoratet:

"Nej, det er ikke normen, men der vil være eksempler på det under det nuværende arbejdspres".

Kun særlige tilfælde

Kystdirektoratet oplyser videre i sin mail, at direktoratet kun giver dispensation til minivådområder inden for strandbeskyttelseslinjen, »hvis der foreligger et særligt tilfælde«.

"Om et minivådområde udgør et særligt tilfælde, vil afhænge af en konkret vurdering af det enkelte projekt".

Praksis fastlægges desuden på baggrund af afgørelser fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, fremgår det.

29 sager modtaget

Kystdirektoratet har i alt modtaget 29 ansøgninger om etablering af minivådområder inden for strandbeskyttelseslinjen.

"Fire ansøgninger er endnu ikke behandlet".

I de 25 sager, hvor Kystdirektoratet har truffet afgørelse, er der givet afslag i 18 - og dispensation i syv sager.

To af de syv sager startede som afslag, men blev ændret til en dispensation på baggrund af afgørelser fra Miljø- og Fødevareklagenævnet.

I to sager har klagenævnet stadfæstet Kystdirektoratets afslag og vurderet, "at der ikke er tale om særlige tilfælde, hvortil der kan meddeles dispensation, uden at det ville medføre uønsket præcedensvirkning". De fire sager var indbragt af Seges.

’Elendigt svar’

Thomas Jakobsen, Mors, er ikke imponeret.

"Jeg er slet ikke tilfreds med det her. Det er da et elendigt svar. Hvis de kun har nået 25 sager på halvandet år, har de godt nok sovet", mener han.

"Og hvad er det for noget med hastesager, der kommer først? Min sag er vel lige så meget en hasteesag som så meget andet? Det her kan simpelthen ikke være rigtigt, lyder det fra en vred Thomas Jakobsen.

Faktaboks

Ved Limfjorden

  • Thomas Jakobsen søgte i maj 2020 Kystdirektoratet om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til et minivådområde.
  • Projektet er placeret ved Limfjorden, hvor miljøeffekten er størst. Det rager få meter ind over strandbeskyttelseslinjen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle