Læs foderet i den rigtige rækkefølge

Korrekt læsserækkefølge modvirker ikke bare sortering, men sparer også tid og diesel.

De 120 Holstein-køer var slemme til at stå og puffe rundt i fuldfoderet hos Bert Versteeg og hans søn Robert på bedriften nær Hengelo i Østholland.

Far og søn mente ellers, at de havde sammensat en prima ration af to forskellige slags kraftfoder, roepulp, majs og græs og blandet den omhyggeligt.

Men prøv alligevel at kigge på læsserækkefølge og miksning, opfordrede en privat fodringsrådgiver sammen med en specialist fra Diamond V i at lave rysteprøver af rationen og optimere på miksningen.

Trioliet, der har leveret hans i dag ti år gamle Solomix vertikalblander med to snegle, deltog også i optimeringsarbejdet.

Første skridt var at kigge på læsserækkefølgen.

Far og søn plejede at begynde med at fylde de to forskellige slags kraftfoder samt mineraler og kridt i vognen, derefter vand og tilsidst majs- og græsensilage. Især græsset var svært at mikse ordentligt ind i rationen.

Modskær ikke nødvendige

Den hidtidige læsserækkefølge skyldtes især logistikken på bedriften. Kraftfodersiloerne stod simpelthen ved siden af den lade, hvor traktor og mikservogn blev parkeret efter endt fodring. Derfor var det blevet en vane at begynde med kraftfoderet som første stop hver morgen.

»Nu begynder jeg med græsset og en tredjedel af majsen, som står og mikser i ca. 15 minutter. Derefter tilsætter jeg vand og kraftfoder«, forklarer Bert Versteeg.

Derefter tilsættes de øvrige ingredienser, og i alt blandes der nu en halv time, hvilket er noget mindre end før, og samtidig kræver det ikke nær de samme omdrejninger på pto’en som før.

Ved at begynde med græsset, tilsat noget af majsen, får de to snegle og knivene mulighed for at arbejde ordentligt med græsset, som derfor er godt neddelt og opblandet, når resten af rationen tilsættes.

En anden vigtig forbedring var udskiftning af knivene. Solomix’ens to snegle var ’født’ med fem korte knive hver. Her blev den nederste kniv på hver snegl udskiftet med en lang kniv til at løsne græsset godt op i bunden af vognen.

Samtidig blev modskærene trukket helt ud, da græs og majs var snittet ret kort. Derfor var der ikke brug for modskærene til at yde modstand, tværtimod bremsede de flowet i blandekarret.

Rysteprøver før og efter justeringerne viser en mere homogen blanding med langt ringere mulighed for køerne til at sortere græsset fra og finde kraftfoder i bunden af foderstrengen, som nu er ens hele vejen ned ad foderbordet.

Faktaboks

Knive og modskær

  • Er modskær nødvendige? Det afhænger af flowet i vognen og grovfoderets snittelængde.
  • Lange knive nederst på sneglene hjælper miksningen af græs effektivt i gang.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle