Løkke til landbruget: I skal være mere klimavenlige

Efter tal om mangelfuld kvælstofreducering i landbruget støtter statsministeren mere handling på området.

Fredag kunne Berlingske fortælle, at landbruget kun havde leveret 12 ud af de lovede 1451 tons i frivillig årlig reduktion af kvælstofudledning, der var del af landbrugspakken fra 2015.

De 12 tons dækker realiseret reduktion af kvælstof, mens der er givet tilsagn til projekter for 293 ton, hvilket svarer til 12 procent af målene for 2021.

Pakken mindskede reguleringen af landbruget markant mod en frivillig indsats fra landbruget side. Tallene fik ifølge miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens egne ord ham til at bande ad sin skærm.

Statsministeren er mere afmålt.

"Det er helt oplagt, at landbruget ikke er helt i mål endnu, og derfor skal vi i virkeligheden nok tage fat i det, som naturfredningsforeningen og landbruget lagde frem".

"Vi skal dreje dansk landbrug, så det bliver mere klimavenligt", siger Lars Løkke Rasmussen (V) i en video på hans Facebook-profil.

Statsministeren refererer til et udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, hvor 100.000 hektar lavtliggende areal skal henlægges til natur eller græsning.

Det skal hjælpe landbruget af med jord, der ikke er særligt produktivt, og samtidigt skabe en masse nye naturområder. Det vil dog også koste en milliard kroner.

Oven på Lars Løkke Rasmussens udmelding opfordrer klimaordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen regeringen til at indkalde til forhandlinger.

"Hvis det her skal være andet end en gratis omgang, så må regeringen indkalde til forhandlinger, så vi kan komme i arbejdstøjet. De må indkalde til forhandlinger, så vi kan komme i gang med den reform, der kan gøre en forskel både for klimaet og for kvælstofudvaskningen i vores vandmiljøer", siger ordføreren.

I videoen på sin Facebook-profil siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, at dansk landbrug er et af de mest miljøvenlige i verden.

"Men vi skal nå længere, og samtidig skal vi holde dansk landbrug i live, for det tjener som en inspirationskilde", siger han.

/ritzau/
 

Faktaboks

Fakta: Forvirring om tallet '12'

I forbindelse med kritikken om landbrugets kvælstofreduktion, er der opstået forvirring om tallet 12, da der både tales om 12 tons og 12 procent kvælstofreduktion.

De 12 ton dækker over, hvor mange ton kvælstofreduktion, som er blevet realiseret - det vil sige projekter, som er i drift.

Derimod dækker de 12 procent (svarende til 293 ton) af opfyldelsen over projekter, som der er blevet givet tilsagn til - det vil sige projekter, der er på vej. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle