Lad naturen selv udføre arbejdet

Søren Ilsøe mener godt, det kan lade sig gøre at avle gode udbytter samtidig med, at man har et lavt forbrug af kemi og fossile brændstoffer.

»Jeg mener ikke, at vejen frem for landbruget udelukkende bør være en diskussion om økologi eller konventionel drift. Vi skal tage det bedste fra de to verdener. Det gør Conservation Agriculture, og derfor har jeg en sund jord, en stor biodiversitet og et lavt forbrug af pesticider på min ejendom - samtidig med, at jeg avler gode udbytter,« siger Søren Ilsøe, landmand og næstformand for Foreningen af Reduceret Jordbearbejdning i Danmark.

På vegne af FRDK slår han fast, at Conservation Agriculture ikke er det samme som no-till eller nogle af de andre koncepter inden for reduceret jordbearbejdning. Men at det er et dyrkningskoncept, som implementeres gennem fire faser, hvor overgang til dyrkning uden plov er den første.

Økologi er ikke løsningen

»Lige som økologerne mener vi i FRDK’s bestyrelse, at det er vigtigt, at vi plejer det liv, der er i jorden. Og at vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte nyttedyr som for eksempel løbebiller og mariehøns. Men vi mener ikke, at det forudsætter, at vi helt holder op med at bruge pesticider,« siger Søren Ilsøe.

Han henviser til danske undersøgelser, der har vist, at brugen af pesticider kun påvirker jordens mikroorganismer og regnorme ganske lidt, mens mekanisk jordbearbejdning volder stor skade. Dermed mener han, at økologernes intensive mekaniske ukrudtsbekæmpelse skader det korps af nyttedyr, bakterier og svampe, som ellers vil kunne bidrage til, at økologerne kunne avle højere udbytter.

»I Conservation Agriculture, hvor jorden kun bearbejdes minimalt, og hvor størstedelen af plantematerialet efterlades oven på jorden, træder en masse naturlige processer i jorden i gang, så sygdomme og skadedyr i et vist omfang bekæmpes af naturligt tilstedeværende organismer og processer. Derved kan man både spare kemi og bidrage til en mindre udledning af CO2,« siger Søren Ilsøe.

Som et eksempel på det nævner han, at han ikke har bekæmpet lus i sit korn de seneste to år. Men han understreger samtidig, at det for ham er vigtigt at have muligheden for kemisk bekæmpelse, da et akut opstået problem i marken ellers på kort tid vil kunne reducere udbyttet væsentligt. Og der derved vil gå en masse ressourcer tabt.

Faktaboks

Conversation Agriculture

  • Ingen eller meget lidt bearbejdning af jorden
  • Planterester bliver efterladt på jordoverfladen
  • Intensiv dyrkning af efterafgrøder og plantedække hele året
  • Sundt sædskifte: samme afgrøde dyrkes ikke flere år i træk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle