Laksefarvede 'Dronning Ingeborg' går på tv og minder os om maskinel storhed

For 30 år siden købte Bjarne Skydt fra Tjele Maskinstation en laksefarvet Dronningborg D 8900. På onsdag kan den også ses på tv.

Er det mon tilfældet, at Bjarne Skydt fra Tjele Maskinstation ejer den sidste Dronningborg, der blev produceret i den umiskendelige Dronningborg-laksefarve?

Det er naturligvis svært at afgøre helt nøjagtigt - det vil næsten kræve adgang til Dronningborg-fabrikkens fabriksjournaler. Men den må utvivlsomt have været blandt de allersidste. I hvert fald var det lige før, at Bjarne Skydt ikke kunne få modellen.

"Jeg købte den i 1991. Allerede dengang var mejetærskerne begyndt at få en rød farve, efter Massey Ferguson havde købt fabrikken. Men jeg ville gerne have en model i Dronningborg-farven, og det havde jeg nævnt for fabrikken", siger Bjarne Skydt.

Pludselig var der en

En dag fik han derfor et opkald fra fabrikken. Handlen på en laksefarvet Dronningborg-maskine var gået tilbage, fik han at vide.

"Så kørte vi til Dronningborg Maskinfabrik i Randers, og der stod den. Tre dage efter fik vi den leveret", husker Bjarne Skydt, der sammen med sin hustru har indsendt billederne til Skyd Høsten-konkurrencen af maskinen, der på Tjele Maskinstation er kendt som 'Dronning Ingeborg'.

Billederne af maskinen, der her 30 år senere stadig bliver luftet i høsten, kan du se øverst i artiklen.

På onsdag klokken 21 kan du også se Bjarne Skydts maskine i DR2-programmet “Da Danmark blev flettet sammen: Nordens Detroit”. I hvert fald brugte tv-holdet for nylig en eftermiddag på Tjele Maskinstation.

I programmet zoomes der ind på dengang, da der stadig blev samlet biler og produceret store landbrugsmaskiner og busser i Danmark.

Vi var foran

Og det er en maskinhistorisk fortælling, som Bjarne Skydt gerne bidrager til.

“Der var så mange danske maskinfabrikker, der gjorde det godt. Som jeg husker det, så var Dronningborg dengang i 1991 faktisk langt foran de udenlandske mejetærsker-producenter", siger han.

Bl.a. var der meget ny elektronik i den dengang nye D 8900-tærsker. Faktisk blev han advaret af flere kolleger om at købe en maskine med så meget elektronik - der var bl.a. en udbyttemåler, hvilket var en sjældenhed dengang, husker Bjarne Skydt.

“Folk sagde, at jeg ikke ville fået andet end bøvl med den slags. Men det har aldrig nogen sinde givet vrøvl”, siger han.

Maskinen luftes stadig i høsten hver sommer.

“Den kører stadig fint, om end der lige været lidt med knivtrækket i år. Men den skal ud hvert år. Der var nogle år, hvor den stod stille, men det har sådan en ældre dame slet ikke godt af", siger Bjarne Skydt.

I dag bruges den primært på mindre arealer til at høste vårbyg og quinoa. Flere kunder efterspørger faktisk den lidt mindre i maskine i forhold til maskinstationens 30 fods Claas-maskine.

“Men det er en aldrende dame, så jeg siger også til dem, at jeg ikke kan noget længere”, siger Bjarne Skydt.

Med de indsendte billeder deltager Bjarne Skydt i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Alle 13 afgrøder er indsendt og vinderne har modtaget et SuperGavekort til på 800 kr.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord

Skyd høsten 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle