Landboformand: Frygt (ikke) Greenwashing

Dette er 'Ordet er Frit'. Det nedenstående er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Af Anders Mortensen, formand for Odsherred Landboforening

"Forbrugere og politikere efterspørger ’biodiversitet’, ’bæredygtig produktion’ og ’klimavenlige produkter’ i stadig stigende omfang. Disse ord skal vi fødevareproducenter dog være yderst varsomme med at benytte i vores marketing, viser nye tal fra forbrugerombudsmanden, hvor der p.t. ligger 25 sager om markedsføring på miljøområdet med mistanke om mulig grøn vildledning. Det er dog ikke kun et dansk fænomen. Primo 2021 var der i EU registreret 344 sager med tvivlsomme grønne påstande.

Det må være evident for enhver, at et produkt ikke kan være klimavenligt i den grundlæggende forståelse af begrebet ’klimavenligt’! Hvordan skal man kunne frembringe et produkt, der er gavner klimaet? Derimod kan vi frembringe et produkt, der er produceret mere klimavenligt/mindre klimabelastende end ved en anden produktionsmetode. Der er heldigvis hjælp på vej til erhvervslivet via en ny kvikguide til ’grøn’ markedsføring.

Dominic Waughray fra World Economic Forum ser, som mange andre, covid-19 som en Game Changer, hvor det globale samfund har bevist, at vi kan ’rykke sammen i bussen’, når det virkelig brænder på. Vi har været i stand til at ændre vores livsstil ganske signifikant og på ganske kort tid. En af de medvirkede midler til at virkeliggøre disse forandringer har været en næsten uudtømmelig pengekasse stillet til rådighed af regeringer verden over. Enorme investeringer i bl.a. vacciner har medvirket til, at det har været muligt for samfundet - på en relativt kort tidshorisont - at transformere vores økonomi og strukturer til et nyt stabilt fundament.

Med ovenstående in mente er jeg overbevist om, at vi på tilsvarende vis relativt hurtigt kan transformere vores fødevareproduktion henimod en endnu mere bæredygtig produktion. Det er muligt at gennemføre ’the great reset’ inden for fødevareproduktion, men det koster investeringer, det koster penge, mange penge!

Jeg tror, at et samarbejde mellem offentlig sektor, den private sektor og civilsamfundet kan føre til mere bæredygtighed. Et af midlerne kunne være mere forskning i f.eks. Power-to-X og Sky-Clean, teknologier, som jo allerede er over kravlegårdsstadiet, men som kunne få gavn af et boost med en investering fra det offentlige, da det ellers tager for lang tid at komme ud af starthullerne. I den sammenhæng er det nok også nødvendigt at få effektiviseret det parlamentariske arbejde, for vores lovgivning skal i højere grad tilpasses en stadig hurtigere foranderlig verden.

Når vi i landbruget nu gerne vil markedsføre og vise, hvor stor en indsats vi gør for at producere mere bæredygtigt, og skal vores indsatser kunne eftervises fagligt, bliver vi nødt til at fokusere på målbarhed – også for at undgå at blive anklaget for ’greenwashing’. En mulig inspiration kunne være ’Vores mål’-rapporten fra 2030-netværket, hvor der på basis af FNs 17 verdensmål er opstillet 197 såkaldte målepunkter til, hvordan der kan skabes et mere bæredygtigt Danmark. Vi ved, at det danske landbrug kan ikke decarbonisere verden alene, men vi kan vise vejen!

Alt dette kan virke langt væk fra vores hverdag som fødevareproducent i Danmark, men vi er en vigtig medspiller, og omstillingsparathed er en nødvendighed. Dansk landbrug står på et stærkt fundament til at arbejde videre ud fra, og med de rette rammebetingelser kan vi nå langt på kort sigt".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle