Landboformand opfordrer til politisk indsats overfor stigende antal vildsvin i Sønderjylland

Formand for LandboSyd opfordrer til politisk indsats overfor det stigende antal vildsvin i Sønderjylland.

Formand for LandboSyd, Mogens Dall, opfordrede på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning til, at der gøres en yderligere politisk indsats, så vildsvin forhindres i at løbe over grænsen. Det skriver LandboSyd i en pressemeddelelse.

Mogens Dall frygter, at sygdomme spredes med vildsvinene. Der konstateres et stigende antal tilfælde, hvor vildsvin i de baltiske lande og i Polen er smittet med Afrikansk Svinepest.

Sygdommen konstateres også i en række andre europæiske lande, og der er frygt for, at vildsvinene bringer sygdommen med til Slesvig-Holsten og længere op nordpå til Danmark, forklarer Mogens Dall:

"Det vil koste dansk svineproduktion mindst 2,5 mia. kr. hvis vi får et enkelt udbrud, og jeg frygter, at prisen bliver langt, langt højere, hvis sygdommen spreder sig. Det kan vi simpelthen ikke holde til i svineproduktionen", siger Mogens Dall.

"Vi har gennem årene oplevet, at eksporten af smågrise er steget konstant. Et sygdomsudbrud kan betyde, at grænsen lukkes for denne trafik, og det vil være en økonomisk katastrofalt for dansk landbrug", siger Mogens Dall. Han efterlyser derfor en handlingsplan fra Landbrug & Fødevarer, embedsmænd og politikere.

Ifølge vildtkonsulent Klaus Sloth, Naturstyrelsen, er der i det sidste år kommet mange vildsvin til Sønderjylland:

"Billedet har ændret sig markant på et år, og jeg får nu mange meldinger om, at vildsvin er blevet set i naturen. Jeg vurderer forsigtigt, at der er nu er 50-100 vildsvin i Sønderjylland. Det er en stor stigning, og under gunstige betingelser kan bestanden forøges med 300 procent på et år – uden at der kommer vildsvin til sydfra", siger Klaus Sloth.

Han fortæller, at der nu skydes mellem 16.000 og 17.000 vildsvin årligt syd for grænsen i Slesvig-Holsten. Nord for Kielerkanalen skydes 150 vildsvin, og de vurderes til at sprede sig nordpå op til den østlige del af Sønderjylland.

Klaus Sloth oplyser, at Naturstyrelsen gør en aktiv indsats for at holde bestanden nede blandt andet med påbud om nedskydning på private arealer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle