Landboformand: Stor økokampagne er langt under lavmålet

Søren Christensen - selv økolog - kritiserer økokampagne.

Økologisk Landsforenings nye kampagne ’Ren madglæde - Økologi’ provokerer formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen.  Han er selv økologisk fødevareproducent.

"Kampagnen er langt under lavmålet, når den påstår, at ”ingen med sikkerhed ved, hvordan sprøjtegifte påvirker vores sundhed, men at undersøgelser tyder på, at de blandt andet kan skade børns hjerneudvikling”. Det er en total undergravning af myndighedernes grundige kontrol af vores fødevarer og et forsøg på at sælge økologiske varer ved at pege fingre af vores kolleger i den øvrige fødevareproduktion", siger Søren Christensen i en pressemeddelelse.

"Det hører ingen steder hjemme at skabe den usikkerhed i befolkningen om dansk fødevareproduktion, når vi fra fødevaremyndighedernes kontrol ved, at vi her i landet producerer nogle af de mest bæredygtige og sikre fødevarer. Vel at mærke produkter, der efterspørges over hele verden", siger Søren Christensen.

Kølster afviser

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, afviser kritikken.

"Der er jo nogle påstande i det, han skriver, som er svære at acceptere, og det er blandt andet, at vi skulle have skabt frygten for sprøjtegift. Det tror jeg virkelig ikke, vi kan tage æren for som Økologisk Landsforening. Til gengæld kan vi - som Per Christensen som økolog også selv bidrager til - tage æren for at have fundet løsninger på de problemer, der er", siger Per Kølster.

Han afviser, at der ikke er hold i påstanden om, at "undersøgelser tyder på, at de blandt andet kan skade børns hjerneudvikling".

"Det er jo ikke noget, vi har fundet på. Der er jo forskning omkring det her, der diskuterer de konkrete risici. Det er blandt andet professor Philippe Grandjean, men der er også andre, der arbejder med cocktaileffekter. Det er ikke anderledes, end når landbruget nævner, at der er kemi i udenlandske grøntsager", siger Per Kølster.

Bierne forsvinder: EU kigger på totalforbud mod populært pesticidMark 18. marts · 11:58

Men I udtaler jer jo generelt om sprøjtemidler og ikke om, at der er fundet x antal sprøjtemidler i udenlandske grøntsager?

"Det er en generel udtalelse, der ligger fuldstændig i tråd med det, der er dokumenteret og viden om, og det er i forlængelse af forskning på området", svarer Per Kølster.

Søren Christensen mener, at Økologisk Landsforening i stedet burde rose de ikke-økologiske landmænd for hele tiden at udvikle sig.

"Som formand for både økologer og ikke-økologer er jeg træt af, at Økologisk Landsforening fortsat fremmer sin egen sag ved udokumenteret at påstå, at den øvrige produktion er ringere. Foreningen spiller i stedet på den frygt for sprøjtemidler, som man selv har skabt i befolkningen, men glemmer at fortælle, at alle landmænd er underlagt en skrap kontrol og tilstræber en bæredygtig og sikker produktion", siger Søren Christensen.

I avisen Effektivt Landbrug kritiserer viceformand Lars Hvidtfeldt, L&F, Dansk Planteværn og Arla - som er medsponsor af kampagnen - nogle af Økologisk Landsforenings formuleringer om sprøjtemidler.

Per Kølster oplyser, at man er i dialog med Arla, men har efter en travl ikke viden om, hvorvidt formuleringer skal justeres, men vil ikke afvise, at det eventuelt vil ske.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu