Manglen på arbejdskraft rammer landbruget. Hos LandboSyd står de klar til at hjælpe med at fastholde medarbejdere. Det gælder om at lægge mærke til de små goder, mener HR-teamchef.
LandboSyd opfordrer danske landmænd til at blive bedre til at gøre det interessant for deres nuværende ansatte og fremtidige at arbejde i landbruget.
Det skriver de i en pressemeddelelse.
Manglen på arbejdskraft i landbruget mærker de dagligt, fortæller HR-teamchef i LandboSyd, Dennis Calender. Mange ansatte får ifølge foreningen mulighed for at skifte til andre brancher og ofte med bedre vilkår.
"Det her handler jo ikke bare om, at vi skal rekruttere flere medarbejdere til landbruget, men det handler også om at fastholde de ansatte ude på landbrugene, så de ikke får lyst til at søge væk. Jeg kan kun opfordre landmændene til at være opmærksomme på de forhold, der gælder på arbejdspladsen, og vi hjælper her i HR-afdelingen gerne med at sætte fokus på vilkårene," siger Dennis Calender.
Ansatte kan fastholdes
Det kan være små detaljer som trivsel, der kan få medarbejderen til at skifte job. Derfor kan landmanden med fordel for eksempel lægge vægt på, at landbrug som arbejdsplads ofte byder på goder, som ikke ses i andre erhverv, mener Dennis Calender.
Det kan være fleksibel arbejdstid, frihed midt på dagen med mulighed for at tage på sprogskole eller uddanne sig yderligere, samt eksempelvis gode boligforhold.
"Vi afhjælper problemerne med manglende arbejdskraft. Vi formidler arbejde til elever, vi har en talentbørs og samarbejder med universiteter og uddannelsesinstitutioner i eksempelvis Ukraine og Brasilien samt rekrutterer medarbejdere fra det østlige EU til landbrug, og det lykkes faktisk at få afhjulpet problemerne på en række landbrug," siger Dennis Calender.
De sidste knap 10 år er antallet af udlændige, der arbejder i landbruget samt fiskeri og skovbrug, næsten fordoblet til godt 28.000 i 2016.