LandboUngdom: 3F-krav skader unge landmænds muligheder

Svend Nygaard, formand for LandboUngdom, vil have 3F til at gå med til arbejdsgiverforeningens krav om billigere og lettere elevpladser.

Landboungdommen bakker op om GLS-A's krav om, at det bliver billigere og lettere for landmanden at have elever.

Det siger Svend Nygaard, formand for LandboUngdom, efter forhandlingerne mellem arbejdsgiverne i GLS-A og fagforeningen 3F er brudt sammen.

"Vi er i en fastlåst situation, og vi mener, at det er på tide, at der sker noget, så vi kan sikre de praktikpladser, vi har i landbruget," siger Svend Nygaard.

Udover et krav om kædeansvar, som ifølge GLS-A vil skade gartnerierne, så er bedre forhold for landmænd med elever en knast.

NEJ TIL SKOLEPRAKTIK

Det er vigtigt, at der er nok elevpladser, siger Svend Nygaard. De praktiske erfaringer, eleven gør sig på gården, er vigtig. Skolepraktik giver eleverne en dårligere uddannelse, mener organisationen.

"Det er alt andet lige vigtigere for os, at vi får gode praktikpladser i stedet for en højere løn. De måneder, hvor man er på skole, burde man nok kunne overleve på en SU-lignende løn," siger Svend Nygaard

I repræsenterer langt hen ad vejen de samme folk. Hvordan kan det være, at I har forskellige holdninger?

"Vi kan se, at når vi snakker med landmændene, at det bliver sværere og sværere at få praktikpladser. Det kan vi også høre ved landbrugsskolerne. Vi har den holdning, at vi ikke skal basere erhvervet på tilskud. Vi mener ikke, at elevtilskuddet på nogle og 70.000 kroner er et muligt alternativ. Det forsvandt sidste år, og vi mener ikke realistisk at få tilbage. Det kan måske komme tilbage, men så vil det forsvinde igen," siger Svend Nygaard, der selv sluttede sin landbrugsuddannelse for ni år siden.

"3F kom med et udspil, der hedder pension oveni, og jeg håber ikke, at det bliver til noget. For så ser jeg en ende for, at landbrugselever kan finde en praktikplads. Der er ingen tvivl om, at 3F ser en fordel i, at de kan imødese eleverne økonomisk, og det er klart, at det betyder noget for eleverne, men hvis der ikke er en elevplads, så er det jo ligemeget," siger Svend Nygaard.

En vigtig del af GLS-A's forslag er at sikre mindre papirnusseri for landmanden.

"Det er sådan noget, der er med til at gøre, at landmanden kigger andre veje. 10 min foran en computer kunne jo bruges på alt muligt andet," påpeger Svend Nygaard.

Gode reaktioner

Han beretter, at han bragte spørgsmålet om manglen på praktikpladser op på et fællesudvalgsmøde for landbrugsuddannelserne. Også 3F var repræsenteret, så de har hørt om LandboUngdoms ønsker om lavere elevløn.

I meldte i januar ud, at I hellere vil have lavere elevløn end mangel på pladser. Har der ikke været nogen negative reaktioner fra dine medlemmer?

"Jeg har modtaget to henvendelser fra folk, der har været negative stemte – og det har beroet på, at de ikke har læst pressemeddelelsen ordentligt. For når jeg har forklaret det, så har de godt kunnet forstå det. Det er samtidig en af de pressemeddelelser, der har nået længst ud på Facebook, hvor vi jo kan se, hvor mange der ser den. Der er mange, der siger 'godt gået, det var på tide'," beretter LandboUngdom-formanden.

Link: Se LandboUngdoms opslag fra januar og reaktionerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle