LandboUngdom om kalvekritik: Pilen peger på andelsselskaberne

Andelsselskaberne vil ikke betale, hvad der skal til for undgå aflivning af tyrekalve, mener LandboUngdom.

Animas har de senere dage kørt en kritisk kampagne rettet mod danske mælkeproduktion, og nu imødekommer LandboUngdom én specifik del af kritikken.

Det drejer sig om, at Anima påpeger, at mange tyrekalve bliver betragtet som et overskudsprodukt og aflivet kort efter fødslen.

Ifølge Anima blev 23.500 tyrekalve aflivet på den baggrund i 2017. 

Og ifølge LandboUngdom peger pilen ét sted hen: Andelsselskaberne. 

I et åbent brev til Anima, skriver LandboUngdom blandt andet, at det skærer de unge landmænd i hjertet, at så mange tyrekalve må aflives, men at det er umuligt at få en ordentlig pris for kalvene.

I brevet står blandt andet:

"Problemet er bare, at de store andelsselskaber, som skal købe tyrene, ikke lader os gøre det. De vil ganske enkelt ikke betale en ordentlig pris for vores arbejde".

Rammer vigtigt punkt

Til Landbrugsavisen.dk uddyber næstformand i LandboUngdom Mathias Hansen, der selv er kødkvægsproducent, problematikken:

"Anima rammer et vigtigt punkt her, som vi synes, der skal gøres noget ved. Hvorfor skal vi skyde alle de tyrekalve, fordi de efter en kalkyle ikke kan betale sig at fede op", siger han og understreger, at LandboUngdom tager afstand fra Animas måde at tale om dansk landbrug på.

LandboUngdom appellerer til, at selskaberne nytænker.

"Hvorfor kan man ikke nytænke måden at afregne mælk, så det kan betale sig at fede tyrekalvene op? Hvorfor ikke lave et unikt produkt ud af de her tyrekalve?", spørger næstformanden retorisk og tilføjer:

"Vi vil gerne imødekomme fremtidens forbrugere, og det betyder, at man er nødt til at gentænke nogle problematikker og gøre det anderledes".

"Andelsselskaberne er til for landmandens skyld, men vi mener ikke altid, at vi får den afregning, vi burde få, selvom selskaberne har masser af til restbetaling, men det hjælper jo ikke, hvis vi nu og her står og mangler likviditet. Vi skal have en ordentlig betaling for produkterne".

Kan det ikke være farligt for en organisation som jer at lange ud efter de store andelsselskaber?

"Jo. Men det skal der være nogen, der gør, for ellers ændrer man ikke noget. Vi står for fremtidens produktion, og hvis forbrugerne vender os ryggen, så kan vi lige så godt droppe det hele", siger Mathias Hansen.

arla: arbejder med området

I en skriftlig kommentar henviser Arla til en kommentar, Kasper Ibsen Beck, kommunikationsdirektør i Arla, kom med tidligere på ugen:

"Der er en lille procentdel af tyrekalvene, der bliver aflivet umiddelbart efter kælvning. Det er en praksis vi ikke er særligt glade for selv og et område vi arbejder på lige nu. Vi har en meget klar ambition om, at den praksis stopper inden for en overskuelig fremtid", siger han.

OBS. Artikel opdateret 16/11 kl 19:39 Mathias Hansen understreger, at LandboUngdom ikke bakker op om Animas kampagne, men imødekommer et af deres kritikpunkter. LandboUngdom tager afstand fra Animas måde at tale om landbruget på, lyder det fra næstformanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle