Landbrug halter efter vild vækst i huspriser

Mæglere og købere spår, at der kan komme vækst i landbrugspriserne efter mange år i stampe. Køberne går især efter en bestemt ting.

Efter næsten ti år, hvor landbrugs- og jordpriserne har ageret fastliggere prismæssigt, kan der nu i år komme bevægelse i prissætningen.

Det spår en af landets mest aktive jordkøbere sammen med flere landbrugsmæglere.

I Nordjylland mærker landbrugsmægler Hans W. Henriksen tendensen.

"Med de handler, vi har lavet i år, og de tilkendegivelser, vi får, kan vi allerede se, at folk er klar til at give mere", siger han.

"Vi får ikke de kanonhøje priser, vi så før krisen, men vi ser en stigning i nogle områder. Og det vil brede sig, det er der ingen tvivl om", siger han.

Også landbrugsdirektør i IWC, Dennis Lanther, der køber op for to udenlandske investorer, spår en udvikling.

"Der er en øget interesse for dansk landbrugsjord, i forhold til for bare 12 eller 24 måneder siden. Det kan muligvis føre til stigende priser i år", forventer Dennis Lanther, der for en tysk investor har købt 2500 hektar de seneste år.

Halter efter sommerhus

Dan Gørtz fra Nybolig Landbrug er helt på linje med køberen Dennis Lanther.

"Der er basis for, at der kan ske prisstigninger på jord. Staldanlæg og bygninger kommer ikke til at gå ovenud flasken som vi så før finanskrisen. De vil blive der, hvor man kan lave et afkast, men på jorden tror jeg, at vi vil indhente parcelhusene i prisstigninger", melder Dan Gørtz og suppleres af kollega Erling Bøndergaard fra Landbrugsmæglerne:.

"Landbrugsejendomme er langt bagefter ejerboliger, hvor vi ellers plejer at følge parcelhuse og sommerhuse. Jeg kan ikke se prisstigninger endnu, for selv om vi har en enkelt handel med høje prisniveauer er det jo ikke nok til at skabe en stigning statistisk. Men jeg ville ikke blive overrasket, hvis der kom en prisstigning i år eller næste år", melder han.

Alle mæglere er enige om, at interessen især går på god bonitet jord og at stigningerne især vil komme på et produkt:

"Der, hvor den store interesse er, er på store, samlede jordstykker, uden bygninger", melder Hans W. Henriksen.

For at priserne skal tage et opsving, skal færre salgsemner være tvangssalg.

"Så længe de nødlidende bedrifter udgør så stor en del af udbuddet, med mellem 30 og 80 procent i nogle områder, vil prisstigninger være begrænset«, mener Dan Gørtz.

»Kommer vi ned under 10 procent, så kan der ske noget".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle