Landbruget bakker op om grøn fremtidsfond

Regeringen håber, at Danmarks Grønne Fremtidsfond kan skabe finansiering for trecifret milliardbeløb.

Regeringen præsenterer mandag rammerne for at etablere Danmarks Grønne Fremtidsfond, der får en samlet kapacitet på 25 milliarder kroner. Sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet blev regeringen i december sidste år enige om finansloven for i år, hvor fremtidsfonden indgik.

"Med Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner kan vi give et rygstød til danske grønne løsninger, som kan gøre gavn både herhjemme og i resten af verden", siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

"Danmark og danske virksomheder har i mange år gået forrest med udviklingen af grøn teknologi, og Fremtidsfonden vil bidrage til, at vi kan fastholde vores grønne førerposition og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning".

Landbruget glade for fonden

Anne Arhnung, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, siger:
”Det danske fødevareerhverv vil gå forrest for at skabe klimaløsninger til Danmark, og resten af verden. Derfor er vi glade for at den danske fremtidsfond nu kan komme i gang, og at der er afsat 25 milliarder til investeringer i grønne løsninger.”

”Det er helt essentielt, for klimaudfordringen stopper ikke ved den danske grænse. Danmark står for ca. 0,1 pct. af verdens udledning, så det bedste vi kan gøre i arbejdet med at forbedre klimaet er at udvikle teknologier som kan skabe internationale effekter. Det danske fødevareerhverv arbejder hele tiden på at udvikle nye teknologier og løsninger. Den nye fond vil kunne hjælpe med at sikre at vores viden og teknologi også kommer resten af verden til gode.”

Eksempler herpå er virksomheden Unibio, der omdanner metan til protein til dyrefoder, Viking Genetics der arbejder for en mere klimaeffektive husdyrproduktion og SkyClean, en ny teknologi der kan halvere landbrugets klimaaftryk og gøre flybrændstoffet klimaneutralt.

Ud fra erfaringer med tidligere investeringsprojekter forventer regeringen, at fremtidsfonden kan generere privat finansiering for op til 85 milliarder kroner. Således at fonden samlet kan komme til at bidrage med op til 110 milliarder kroner til at finansiere grønne virksomheder og projekter.

Det vurderes, at fonden kan komme til at understøtte 27.500 grønne job, fremgår det af pressemeddelelsen.

 

 

 

Faktaboks

Det er langt fra alle pengene, der skal hives op af statskassen.

  • Ifølge finanslovsaftalen for i år skal der kun afsættes 76 millioner kroner i 2020, 170 millioner i 2021 og 264 millioner fra 2022 og frem.
  • Ud af den samlede ramme på 25 milliarder kroner bliver Eksportkredit Fonden (EKF) styrket med 14 milliarder kroner.
  • Vækstfonden styrkes med fire milliarder kroner, Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) med seks milliarder kroner, mens Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) bliver styrket med én milliard kroner. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle