Landbruget garanterer praktikpladser til alle

1.400 pladser står tomme hos landmænd modsat andre erhvervsuddannelser. Søg hen til os og bliv uddannet, lyder opfordringen.

Der er praktikplads til alle, som vælger en landbrugsuddannelse.

Sådan lyder det fra Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, der håber at en praktikpladsgaranti kan inspirere kommende generationer til at vælge en fremtid i landbruget. 300 større bedrifter har forgæves søgt en elev indenfor de seneste 12 måneder.

Og situationen er alvorlig nok. Corona-krisen har påvirket dansk økonomi og det danske arbejdsmarked negativt. Det betyder blandt andet, at flere elever på erhvervsuddannelserne har problemer med at skaffe en praktikplads, og flere må tage imod en skolepraktik, som ikke giver elever den erfaring, som det er at være ude på virkelige arbejdspladser.

1400 tomme pladser

Faktisk oversteg antallet af potentielle praktikpladser til landbrugsuddannelsen i januar antallet af elever på uddannelsen med omkring 1.400, og en undersøgelse fra juni i år viser, at for størstedelen af landbrugene har corona-krisen ikke betydet nogle ændringer i antallet af praktikpladser.
'

Derfor har Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, som består af 3F, GLS-A og L&F, samt alle de skoler, der udbyder uddannelsen nu besluttet at tilbyde praktikpladsgaranti til kommende elever på landbrugsuddannelsen.

"Vi håber, at praktikpladsgarantien kan inspirere kommende generationer af unge til at vælge en landbrugsuddannelse. Vi tilbyder en bred uddannelse med masser af muligheder for udvikling", siger Lone Andersen, formand for Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen og viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Lene Søholt Jacobsen, formand for landets 11 landbrugsskoler, glæder sig over, at der kan komme flere elever ud på de mange ledige  praktiksteder. Garantien til de unge gælder både for grundforløbet og hovedforløbet, Og hun er slet ikke bekymret for, om der skulle blive mangel på praktikpladser med garantien eller at få elever, der ikke er motivere nok:

"Vi vil rigtig gerne have flere elever, og vi skal nok tage godt imod alle".
Garantien gælder for alle elever på landbrugsuddannelsen. Kravene er, at de skal være egnede, mobile geografisk, mobile faglige og aktivt søgende. 

Tilfredshed i regeringen

Det er virkelig prisværdigt at kunne sende det signal til de unge på landbrugsskolerne: Ønsker I en uddannelse inden for vores felt, så er der praktikpladser, punktum. De er en stor styrke og en vigtig melding, for det er det, der er afgørende for de unges valg: Kan jeg i virkeligheden få den uddannelse, jeg ønsker mig, siger Jens Joel, uddannelsesudfører i Socialdemokratiet i en kommentar til praktikpladsgarantien.

"Regeringen har talt med store bogstaver omkring mangel på praktikpladser på erhvervsuddannelserne. Det er den største barriere for at få flere unge ind, også på de grønne erhvervsuddannelser. Vi får brug for at uddanne mange unge her, men det skal ikke være den unges ansvar alene at finde en praktikplads. Det er fællesskabets", siger Jens Joel, der også ser frem til en bedre model i kommende trepartsforhandlinger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle