Landbruget har gode forudsætninger for disruption

Lone Thier fortalte om disruption på plantekongressens første dag, tirsdag.

I 1901 var der flest hestevogne i trafikken i New York. Bare tretten år senere var der flest biler. 
Bilen som teknologi skabte et nyt marked, og transformerede eksisterende transport radikalt. 

”Når ny teknologi skaber et helt nyt marked ødelægger eller radikalt transformerer eksisterende industri, produkter eller service, det er disruption”, forklarede Lone Thier, cand. Scient. Pol, og ekspert i disruption. 

Men hvor processen dengang tog 13 år, så tager den i nutiden mellem et og to år.
Og også i landbruget er der disruption. 

Forskere har i laboratorier skabt kød af enkelte celler fra dyr. (næsten) dyrefrit kød, om man vil. Samtidig skabes der kødsubstitutter, der er stort set identiske med den ægte vare. Og i USA har de sågar skabt mælk uden ko, kunne Lone Thier berette.

Fordi danske landmænd altid har været villige til at tage ny teknologi til sig og tænke nyt. Og endvidere er blandt verdens bedste til det de gør, så har dansk landbrug gode chancer for at være med på bølgen. 

”Landmænd er åbne og innovative, men man skal blive enige om at give en enhed mandat til at udvikle lignende ting, eller forsøge at disrupte landbruget. Og så skal man dele kagen”, sagde Lone Thier. 

Hun pegede på SEGES som en mulig enhed til at gøre arbejdet, men også andelsselskaberne kunne gøre det. 

Digitalisering er første skridt 

Landbruget bliver til stadighed mere digitaliseret, og det er første skridt mod disruption ifølge Lone Thier. For med data kan man begynde at gå helt ned i alle detaljer. 

Hun brugte mange ord på at understrege, at disruption var muligheder. Muligheder for at ændre branchen og for fortsat at kunne lave det, som man er god til. 

”Man skal bruge den erfaring man har, og så skal man have respekt for egen viden.” sagde Lone Thier. 

Hun mente sagtens, at dansk landbrug kunne disrupte sig selv, bl.a. i udviklingen af nye fødevarer produceret smartere eller baseret på planter. 

”Vil I være dem der satser på kunstigt protein, så er der dér I skal tage fat. Hellere overflødiggøre sig selv og så tjene på det, end at blive overflødiggjort af andre og stå udenfor”, afsluttede hun sit oplæg. 
 

Emneord

plantekongres

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle