Landbruget kom til de unge: "Vi når en ny målgruppe"

Madspild og dyreetik var blandt andet på dagsordenen torsdag til Ungdommens Folkemøde i København.

Regnen kom og gik, som det passede den, i Valbyparken torsdag, hvor mere end 100 organisationer, partier og virksomheder havde sat stader op for unge for hele landet til Ungdommens Folkemøde.

Udover blandt andre DBU, Dansk Industri og Det Kongelige Teater var også Landbrug & Fødevarer, Det Dyreetiske Råd og Den Danske Dyrlægeforening.

"Vi er i København, og det er en supergod måde at møde en målgruppe, som vi måske ellers kan have svært ved at nå, selvom vi har skoleindsatsen, Åbent Landbrug osv.," siger L&F-direktør Anne Arhnung, der både holdt til og svarede på spørgsmål i L&F-teltet, men også selv var rundt på pladsen for at komme i snak med de unge:

"De er meget nysgerrige, og de vil gerne høre, hvad vi laver hos L&F. Og så hører jeg dem at sige, at de synes, vi har flyttet os. Vi er blevet bedre til at tage hensyn til natur, klima og miljø. Der er også kritikere, men der er langt imellem, synes jeg".


De unge diskuterede madspild i Landbrug & Fødevarers telt i ly for regnen.

masser af debat

I teltet var smagsprøver på mælk, levende kyllinger og en workshop, hvor grupper af unge diskuterede, hvilke budskaber der kan være med til at sænke madspildet i befolkningen.

Diskussion var der ligeledes i et andet telt, nemlig hos Det Dyreetiske Råd og Den Danske Dyrlægeforening, hvor besøgende blev udfordret med etiske dilemmaer om bl.a. rewilding og hunde med flade næser.

"Når vi diskuterer dyr, er der tit mange følelser involveret. Hos Det Dyreetiske Råd bruger vi netop meget tid på at få fakta på plads, før vi udtaler os, og den fakta vil vi gerne præsentere for de unge", siger Yke Kloppenburg, mælkeproducent og medlem af Rådet.


Dilemma: Hvor meget må et vildt dyr i et rewilding-projekt sulte? 

ud af osteklokken

Yke Kloppenburg oplevede, ligesom Anne Arhnung, langt fra den negativitet, som til tider især huserer på de sociale medier.

"Nogle gange er det en lille kreds og så os i erhvervet, der hænger os allermest i den negative omtale. Selv de veganere, vi har talt med i dag, er meget åbne og har en positiv dialog", siger Yke Kloppenburg og fortsætter:

"Og det er godt, at vi har den dialog, for vi landmænd vil også gerne flytte os, når det kommer til f.eks. dyrevelfærd. Det sker ikke over natten, men der er en konstant udvikling".


Kok Rune Friberg og L&F-direktør Anne Arhnung bød på smagsprøver og en god snak om fødevarer og madspild.

"Som landmand er vi født og opvokset på vores arbejde, så det kan være rigtig godt at komme ud af osteklokken og komme til de unge en gang i mellem, som vi gør i dag".

Ungdommens Folkemøde løber af stablen torsdag og fredag i Valbyparken, og arrangørerne håber at slå sidste års besøgstal, som lød på over 23.000.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle