Landbrugets udfordringer blev debatteret i L&F Østjylland

12 politikere havde takket ja til at debattere arbejdspladser, klima, fødevareproduktion og en værdig tilbagetrækning, da Landbrug og Fødevarer Østjylland i samarbejde med Fødevareforbundet NNF Østjylland havde inviteret til vælgermøde i Landbrugets Hus onsdag 29. maj.

"Vi har et fælles mål om flere danske arbejdspladser og bedre rammevilkår for vores landmænd, og selvom vi måske ikke er enige om vejen derhen, så har et samarbejde som dette stor betydning", forklarede Flemming Hansen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Østjylland, om baggrunde for den fælles invitation.

Klima på dagsordenen

Thor Gunnar Kofoed, viceformand i L&F, kom med en kort præsentation af Landbrug & Fødevarers klimapolitik, og det det var tydeligt at se, at flere af politikerne var glædeligt overraskede over landbrugets velvilje til at være en del af klimaløsningen, blandt andet gennem forskning og nedsættelse af CO2 udslip over hele linjen.

"Vi kan sagtens have plads til landbrug og natur på samme tid", lød det fra Thor Gunnar Kofoed.

De 12 kandidater, som fordelte sig på partiet Klaus Riskær Pedersen, Nye Borgerlige, Alternativet, Kristendemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Konservativ, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, fik hver to minutter til at introducere sig selv, og derefter forsøgte formand for Landbrug og Fødevarer Østjylland, Jens Gammelgaard, på bedste vis at give de mange politikere lige meget taletid.

Tonen var sober og konstruktiv, da landbrugets rammevilkår, herunder landbrugets økonomiske situation, husdyrproduktion, afsætningsmuligheder og finansieringsudfordringerne i forbindelse med generationsskifte, efterfølgende blev debatteret.

"Vi skal have set på den gældshurdle, der ligger ude hos landmændene og have knækket den kurve, så de kan begynde at tjene penge", mente Troels Lund Poulsen, Venstre.

Flere aspekter af landbrugets ansvar i forhold til at bibeholde danske arbejdspladser blev diskuteret. Flere af paneldeltagerne var enige om, at landmanden bliver nødt til at gå efter prisen på grisen, også selvom det betyder, at smågrisene skal krydse grænsen. Hvis smågrisene skal blive i Danmark, er man nødsaget til at give landbruget bedre rammevilkår. Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen understregede, at han ville arbejde for, at både slagtning og produktion af grise skal foregå i Danmark. Hvis det ikke bliver tilfældet, må den nuværende lovgivning revideres.

Pølsen måtte vente

Der var afsat to timer til valgmødet. Bagefter kunne alle de tilhørende gå udenfor og tage sig en hotdog i pølsevognen, som var venligst sponsoreret af Danish Crown. Men pølsen måtte vente.

Paneldeltagere og vælgere fortsatte efterfølgende den gode debat, og der er ikke nogen tvivl om, at både politikere og landmænd gik hjem fra mødet beriget med ny viden og fornemmelsen af, at det er muligt at diskutere dansk landbrug på en konstruktiv måde.

"Jeg synes, vi havde et rigtig godt og spændende debatmøde. Vi fik en god dialog med NNF. Vi skal i samarbejde med dem og Danish Crown finde en løsning på at holde flere smågrise i Danmark, så vi beholder arbejdspladser i Danmark ved slagtning", sagde Jens Gammelgaard.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle