Det tegner til endnu en dansk formand for Arla Foods

Svenskerne har svækket deres egen kandidat stærkt før det afgørende valg. Det har stor betydning i den danske Arla-lejr.

Først havde vi en svensk Arla-formand.

Så en dansker.

Men det bliver næppe en svensker, som troner frem på onsdag ved middagstid som ny Arla-formand.

De svenske Arla-producenters mulighed for atter at sidde på posten som formand for Arla Foods kan nemlig være afsluttet, før den kom i gang.

Sammenholdet mellem Arlas svenske andelshavere smuldrer i øjeblikket.

Den ellers så stærke mand i det svenske mejerilandskab, Arlas viceformand Åke Hantoft, har på det seneste haft så megen modvind på hjemmebanen i Sverige, at han står stærkt svækket.

For et par uger siden valgte hans egen kreds at forbigå ham, da de skulle vælge nyt medlem til Arlas bestyrelse.

Kritikken lyder bl.a. på, at han ikke har været god nok til at lytte til kritikken fra bønderne. Over for den svenske avis Lantbruk erkender han da også, at han har valgt en ledelsesstil med "mange muskler".

I en leder spekulerer avisen på, om han overhovedet bliver genvalgt til bestyrelsen og kalder oprøret mod Hantoft for et spørgsmål om, at flere af Arlas svenske mælkebønder vil have diskuteret Arlas ejerform nøjere og have mere del i selskabets værdier og en højere mælkepris.

En ejerpolitisk debat, som ellers lige er blevet lagt død i selskabet efter en længere debat om god selskabsledelse.

I denne uge har Åke Hantoft så valgt at stoppe som formand for den svenske brancheorganisation, 'Svensk Mjölk', og træde ud af den svenske landbrugsorganisation LRF's bestyrelse.

Tvivl i den danske lejr

Selvom han stadig kan blive valgt til bestyrelsen på tirsdag af Arlas repræsentantskab, så har svenskerne og Åke Hantoft mistet en del kredit i Arlas danske del.

LandbrugsAvisen har talt med flere i Arlas bestyrelse og i repræsentantskabet. Her er vurderingen, at Hantoft står stærkt svækket, når han ikke har haft sit eget bagland med sig i første omgang.

Bestyrelsesmedlem Torben Myrup er en af de få, som vil tale åbent om tingene. Han mener dog, at det er for tidligt at dømme Hantoft ude.

"Fordi man ryger i turbulens en gang imellem for at sige sin mening blandt sine egne, så kan man stadig godt være kandidat," siger han således.

Mens bølgerne går højt i Sverige, så er den danske valgkamp lige så stille som en liter tykmælk.

"Ingen kommentar," svarer Bent Juul Sørensen, da LandbrugsAvisen onsdag spørger, om han er kandidat.

Mejeriforeningens formand ville heller ikke svare på spørgsmålet tidligere på foråret, da han blev spurgt.

Netop formandsposten i brancheforeningen var afsættet, da Arlas afgående formand, Knud Erik Jensen, i sin tid blev formand for MD Foods.

Blandt kolleger i bestyrelsen og i repræsentantskabet er vurderingen, at han sammen med SALA's formand, Ove Møberg, Mejeriforeningens næstformand, Jan Toft Nørgaard, og Åke Hantoft er kandidaterne, som kan blive ny Arla-formand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle