Åbent Landbrug i opgør om strategien

To markante profiler har fået nok af arbejdet med at få landbrug og befolkning i konstruktiv dialog.

Først Jørgen Lykkemark. Siden Frede Lundgaard Madsen.

Det har givet dønninger i Åbent Landbrug, at to markante ildsjæle siger farvel og tak.

Frede Lundgaard Madsen smækker med døren til formandsposten i Åbent Landbrug Østjylland efter 13 års indsats.

"Nogle landmænd og landbrugets organisationer udviser klar mangel på fodslag og vilje til at gå i en ærlig dialog med befolkningen," lyder hans begrundelse.

"Navnlig de seneste måneders medieskandaler har vist et landbrug, der er i defensiven. Det er en hån over for de mange landmænd, der frivilligt bruger tusindvis af timer på at forbedre erhvervets omdømme. Når organisationernes ledelser ikke vil gå forrest, mangler vi i Åbent Landbrug grundlaget for at kunne udføre vores arbejde," mener Frede Lundgaard Madsen.

Strudse-strategi

På Sjælland er formandskollega Villads Sørensen enig i kritikken - han vælger dog at blive på posten.

"Vi mangler en klar strategi for hele erhvervet, så vi undgår, at erhvervet skal ud og forsvare de kedelige sager, der opstår. Men Dansk Landbrug tør åbenbart ikke tage debatten," siger Villads Sørensen.

Han mener, det er dybt forkasteligt og utroværdigt, at SPF-overtrædelsen af reglerne ikke får konsekvenser, og siger, at det er den generelle holdning blandt dem, han snakker med.

"Og nu afviser SPF at deltage på vores stand på Roskilde-skuet, som de gjorde sidste år. Manglende ressourcer, lyder forklaringen. Jeg synes, de vælger strudse-strategien," siger Villads Sørensen, som heller ikke har kunnet lokke selskabet til at deltage i Åbent Landbrug-dagen tredje søndag i september.

Overreagerer

I Nordjylland mener Lars Pedersen, Brønderslev, at afhopperne overreagerer - og han er ikke enig i kritikken.

"Det her er ikke kun landbrugstoppens skyld. Vi er mange aktører i landbruget, og vi er selvstændige, så man kan ikke bebrejde hele erhvervet, at der er nogle få, der hopper ved siden af. Vi skal have en holdningsdebat om, hvad der er godt, og hvad der er skidt, og så må vi tage snakken derfra," siger Lars Pedersen.

"Det er svært for toppen at komme ud af den defensive rolle, når de vil tage ansvaret for alt, hvad der sker. Det kan aldrig blive helhedens skyld, at enkelte overtræder loven," siger han.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle