Rådgivningen skal udvikle sig

Økologien har medvind, og rådgivningen er i udvikling.

Men det halter nogle steder - specielt i Sønderjylland, erkender formand for Dansk Landbrugs Økologiudvalg, Gert Holst Hansen:

"Det er et ønske fra min side, at der bliver gjort noget ved det af hensyn til brugerne. Jeg skal ikke diktere hvordan, men det er et spørgsmål om vilje i systemerne," siger Gert Holst Hansen.

Han forklarer, at økologirådgivningen arbejder perfekt på Sjælland med et fælles kontor i Jyderup som baggrund for en attraktiv rådgivning til brugerne og en god arbejdsplads til de ansatte.

I Sydjylland arbejder Sydvestjysk, Kolding og Jysk tæt sammen, og frit konsulentvalg afløses 1. oktober af et fælles kontor i Brørup. Også Århus-området nævner han som eksempel på en god rådgivning.

"Vi tror på mere økologi, og der er masser af udviklingsopgaver at tage fat på. Desuden er rådgivningen generelt i stigning. Vi har i dag 40 til 50 rådgivere målt i fuldtidsstillinger, og det tal bliver ikke mindre i fremtiden, tværtimod," siger Gert Holst Hansen.

Han erkender af Økologisk Landsforening har succes med tilbuddet om rådgivning:

"Men vi har vores koncept og masser af muligheder i vores eget system for at gøre det endnu bedre og dermed stå godt rustet i konkurrencen," siger Gert Holst Hansen.

Sundhedstegn

I Økologisk landsforening er formand Evald Vestergaard godt tilfreds med foreningens position:

"Konkurrence, jo, men det handler om at tilpasse sig virkeligheden. Vi har rådgivere med holdninger - der godt tør ytre sig, og som ikke skal afbalancere over til det konventionelle og til ejerskaberne," siger Evald Vestergaard.

"Vi er en del af det samlede rådgivningsbillede, og jeg synes, det er et sundhedstegn, når konsulenterne i et geografisk område kan samarbejde på tværs af organisationer. Og jeg oplever faktisk, at konkurrencen mellem de lokale centre indbyrdes er større end konkurrencen over til os. Hvis en kunde flytter fra et center, flytter vedkommende hele rådgivningen. Sådan er det ikke med os - her er vi blot en del af rådgivningen og i et samarbejde," siger Evald Vestergaard.

Han forventer, at der i nogle områder vil blive samarbejdet endnu mere og i at Økologisk Landsforening overtager rådgivningen i andre områder, hvor tilbuddene lokalt ikke er gode nok i dag.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle