Enkeltbetaling bør honorere økologer

Økologer imødekommer en række af samfundets ønsker til landbruget. Det bør afspejle sig i den fremtidige landbrugsstøtte, mener Uffe Bie.

Økologer bør være selvskrevne til en tillægspræmie, når Enkeltbetalingsordningen ændres efter 2013.

Det mener Uffe Bie, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

»Det bliver formentlig sådan, at enkeltbetalingen i fremtiden bliver mindre, men at grundbeløbet vil kunne suppleres med en form for tillægspræmier - såkaldte »top up payments«, hvor man får noget ekstra for at yde noget, som samfundet ønsker. Det mener vi, økologien er oplagt til, eftersom alle i samfundet ønsker miljø, natur, biodiversitet, dyrevelfærd m.m.,« siger Uffe Bie.

Han forventer, at økologiens rolle i EUs landbrugspolitik bliver et af de store debatemner, når Økologisektionen i næste uge holder årsmøde, og han forventer i samme ombæring et konkret input fra fødevareminister Henrik Høegh, der er blandt deltagerne.

Årsmøde med minister

Ved årsmødet præsenterer Henrik Høegh regeringens økologipolitiske handlingsplan.

Dét er for Uffe Bie en oplagt anledning til at spørge ind til, hvordan regeringen vil sikre den målsatte fordobling af det økologiske areal inden 2020.

»Vi vil godt udfordre ham lidt på de 18.000 hektar, som en fordobling forudsætter omlagt om året. Det ser jo ikke alt for godt ud.«

»I år er der søgt til nyomlægning af 9.400 hektar - men vi ved erfaringsmæssigt, at der samtidige er 4.000-5.000 hektar, der går den anden vej. Derfor vil vi gerne holde ham fast på, hvad det er, der skal til,« siger Uffe Bie.

Ikke fordoble for enhver pris

Uffe Bie tilføjer, at de danske økologer ikke ser det som et mål i sig selv at omlægge 18.000 hektar til økologi om året, hvis afsætningen ikke er på plads.

»Vi er jo ikke interesseret i at producere mere, bare for at få mindre.«

Derfor bør regeringen støtte mere op om initiativer, som kan få gang i afsætningen, især omkring markedsføring, kampagner, eksport.

»Og så siger alle vore medlemmer jo dét, som Henrik ikke vil høre: Hvorfor er det egentlig, at det offentlige ikke skal have en målsætning på det her?« siger Uffe Bie.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle