Sortsvalg afgjorde hvedekamp

Tæt opløb i Hvededagens hvedekamp, hvor SAF og Hereford løb med sejren.

»Opløbet mellem deltagerne i hvedekampen var tæt, og det blev sortsforskellen i udbytte, der blev den afgørende faktor,« siger planteavlskonsulent Peter Karlsen, Sønderjysk Landboforening, efter at hvedekampen på den sønderjyske Hvededag på Ultang er gjort endeligt op.

Grovvaren bedst

Vinder blev grovvareselskabet DLG SAF foran Brødr. Ewers, og med Den Lokale Andel en anelse efter i økonomisk resultat. Grovvarebranchen vandt altså over både de tre arrangerende rådgivningsselskaber og foran Hvededagens vært, Asmus Fromm-Christiansen, Ultang, der var vinder ved den tilsvarende konkurrence i 2008.

Til sammenligning blev desuden dyrket to hvedestrategier - Monster og Discount - hvor der blev gået til yderligheder med gødning og planteværn. Som ventet kunne hverken den billige eller den dyre løsning betale sig.

»Monster-parcellerne gav godt nok hele 118,5 hkg pr. hektar, men der var givet 500 kg N pr. hektar, og det kan hveden slet ikke udnytte. Det blev alt for dyrt, men det viser, at der faktisk var mere at hente ved at gå over de 218 kg N, som vi og de øvrige deltagere har brugt,« siger Peter Karlsen.

De 218 kg N er det fagligt optimale niveau ud fra historiske tal for hvede på Ultang. Der blev sigtet mod 110 hkg pr. hektar, hvilket altså var tæt på at blive nået trods den ekstraordinære vinter.

Hereford afgørende

Når Peter Karlsen udråber sortsforskellen som kampens afgørende faktor, er det både, fordi deltagernes udgifter til gødning og planteværn ligger tæt på hinanden, og fordi de samme sortsforskelle kan genfindes i sortsforsøgene, som også ligger på Ultangs mark ved hvedekampen.

»I sortsforsøgene er rækkefølgen mellem sorterne den samme. Hereford har klaret sig rigtig godt, mens Mariboss, som dyrkes af to deltagere, skuffer på Ultang,« siger Peter Karlsen.

Brødr. Ewers har som den eneste deltager gødet med mikronæringsstoffer uden at opnå en afgørende forskel. Alle deltagerne, undtagen DLA Agro, har vækstreguleret med forskellige doser af Moddus og CCC. Ukrudtsbekæmpelse og PK-gødskning var givet ens for alle for at fokusere på de øvrige parametre i strategierne.

Timing er vigtig

»Det, vi kan lære af hvedekampen, er blandt andet betydningen af timing,« siger Peter Karlsen.

»Deltagerne har gået op i at sprøjte på det rigtige tidspunkt, og det har de haft fordel af. Det kan vi se, fordi der tæt på ligger et stort svampeforsøg, hvor vi sprøjter efter en fast tidsplan med højere dosis af svampemidler. I hvedekampen er der opnået bedre resultater med lavere dosis, fordi behandlingen er sket til tiden.«

I det hele taget er Peter Karlsen tilfreds med forløbet af hvedekampen, hvor grovvareselskaberne viste sig som højst kvalificerede deltagere.

»Det har været positivt at få udspil fra den side. Grovvareselskaberne er bestemt ikke forkert på den, hvad angår doseringer og metodevalg,« siger Peter Karlsen.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle