Østeuropæiske landbrugseventyr har givet 70 mio. kr.

Landbrugsprojekter i Østeuropa har været en god forretning for statens investeringsfond.

Siden 1992 har Investeringsfonden for Østeuropa (IØ) skudt penge i østeuropæiske landbrugsprojekter, og det har givet sorte tal på bundlinjen. 28 projekter er afsluttede, og de har tilsammen givet et overskud på 70 mio. kr., som vender tilbage i statskassen.

»Når jeg ser ned over projekterne, er det et ganske fornuftigt resultat, vi er kommet ud med. Nogen har ikke klaret sig så godt, men generelt er de kommet ud med et plus, så det synes jeg er ganske tilfredsstillende,« siger senior investment manager Max Kruse fra IØ, der har været inde over en del af projekterne.

Stor tilfredshed

IØ har gennem årene skudt penge i projekter, hvor det har været svært at finde finansiering på anden måde, typisk gennem aktieposter og lån. Og selvom det kun er to tredjedele af de landbrugsprojekter, som fonden har været involveret i, der har givet et positivt afkast, er der stor tilfredshed med resultatet.

»Hvis vi ikke kom ud for nogen projekter der gik ned, ville det være en indikation af, at vi var for lidt risikovillige og ikke levede op til den tanke, som fonden blev etableret på,« siger Max Kruse der understreger, at mange af projekterne stadig eksisterer, selvom de gav underskud, da IØ trak sig ud.

Nye muligheder

IØ er forsat involveret i en række landbrugsprojekter i Østeuropa, og selvom krisen også er nået derud, regner Max Kruse med, at der vil komme yderligere overskud fra dem.

»De er kommet billigere til jorden og har nu den fordel, at man kan få en hel del EU-tilskudsordninger til finansiering af for eksempel moderniseringer og nyanskaffelser,« siger han.

Inden længe er de østeuropæiske landbrugseventyr ved at være slut for IØ, da det på grund af øget krav om udlodning af IØ¿s midler har været nødvendigt at afslutte fondens arbejde med nye investeringer i 2010, i stedet for som hidtil besluttet ved udgangen af 2012. Men ifølge Max Kruse er der stadig hjælp at hente for danske landmænd, som vil til udlandet og etablere sig.

»Vi har en del landbrugsprojekter i Østeuropa, som forventes afsluttet inden for fire til fem år. Nu bliver udfordringen så at få landmændene til at se mulighederne i Afrika, som vi kan investere i gennem Investeringsfonden for udviklingslandene,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle