Aarhusegnen lånte 239 mio. kr. af kunder

Mellem 300 og 400 landmænd har penge til gode i selskabet, som er i betalingsstandsning.

Den kontante gæld til kunder i Aarhusegnens Andel er i forbindelse med betalingsstandsningen opgjort til 239 mio. kr.

Ifølge konsulent Ejvind Jørgensen fra LandboMidtØst, som følger betalingsstandsningen tæt, har mellem 300 og 400 landmænd penge til gode i selskabet. Hver enkelt har dermed haft i gennemsnit mellem 600.000 og knap en mio. kr. stående i selskabet.

Pengene er nu låst fast, og de kommende dage vil afgøre, om de overhovedet kommer tilbage til de rette ejere.

Hvis Konkurrencestyrelsen siger ja til en allerede indgået aftale med DLG og Danish Agro om overtagelse af Aarhusegnens Andel, får landmændene pengene tilbage. Bliver aftalen ikke til noget, truer en konkurs, og så er det Ejvind Jørgensens vurdering, at der er få eller måske slet ingen kroner til udbetaling:

"Vi har kendskab til nogle, der har op til tre mio. kr. placeret i Aarhusegnen. Vi kan sige, at i hvert fald hovedparten af dem er aktive landmænd, som måske har solgt en eller to ejendomme fra og dermed fået et likviditetsoverskud," siger Ejvind Jørgensen.

Glæde over kold vinter

"Men derudover er det en træls situation for mange produktionslandmænd, der har korn oplagret, og som regner med at skulle sælge det løbende efterhånden som de køber varer i selskabet. Nu kan de godt nok købe, men kornet er låst," siger Ejvind Jørgensen.

"Og for de, som har købt og betalt gødning, kan vi kun glæde os over, at det er en kold vinter. For ellers havde de haft problemer nu," tilføjer han.

Om en godkendelse af aftale med DLG og Danish Agro er på vej, vil kontorchef Søren Bo Rasmussen, Konkurrencestyrelsen, ikke sige:

"Men vi er i konstruktiv dialog med parterne," siger han.

En række usikkerheder betyder, at han ikke kan udtale sig om, hvor lang tid der går. Men omvendt lader han skinne igennem, at der kan komme en snarlig afgørelse ¿ måske allerede i denne uge.

Adm. direktør Asbjørn Børsting, DLG, ønsker ikke at kommentere sagen, så længe den er verserende hos Konkurrencestyrelsen.

Tirsdag har DLG repræsentantskabsmøde og godkendelse af årsregnskabet, og i koncernen er der et fromt ønske om en aftale inden da.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle